Portugal vill ta emot fler flyktingar | Fria Tidningen
  • En Refugees welcome–demonstration i Lissabon i september förra året. Portugal har nu erbjudit sig att ta emot ytterligare nästan 6 000 flyktingar.
Fria Tidningen

Portugal vill ta emot fler flyktingar

Portugal har erbjudit sig att ta emot upp till 10 000 flyktingar, dubbelt så många som de åtagit sig att ta emot inom ramen för EU:s kvotflyktingsystem. Men alla är inte välkomna – de söker främst studenter och kunniga arbetare.

Portugal har hittills bara tagit emot 32 flyktingar, men vill nu ta emot långt många fler. I ett brev till Sverige, Grekland, Italien och Österrike skriver landets premiärminister Antonio Costa att Portugal kan ta emot ytterligare 5 800 personer, förutom de 4 500 de redan har åtagit sig att ta emot inom ramen för EU:s kvotflyktingssystem. Portugal vill utgöra ett positivt exempel för ett Europa som inte stänger sina gränser, skriver socialdemokraten Antonio Costa.

Portugals ambassadör i Grekland, Rui Alberto Tereno, besökte nyligen ett flyktingläger för att locka fler att komma till Portugal istället för att, som i dag, söka sig vidare till norra Europa. Portugal är okänt och måste göra ”sin röst hörd hos de migranter som anländer till Europa”, säger Teresa Tito Morais, chef för Portugals migrationsbyrå, CPR, i ett uttalande.

Idén om att välkomna fler flyktingar lanserades i september av den lilla byn Braganca i nordöstra Portugal, vars befolkning minskar. De senaste fyra åren har nära en halv miljon portugiser lämnat landet, tillfälligt eller permanent.

Detta sedan landet drabbades hårt av den ekonomiska krisen och arbetslösheten bredde ut sig – särskilt bland unga. Arbetslösheten ligger fortfarande kvar på en hög nivå – runt 12 procent. Landets födelsesiffor är också bland de längsta i EU.

Portugal ser en ökad invandring som en resurs för att öka befolkningen och stimulera arbetsmarknaden.

– Att flyktingar kommer hit skulle vara till gagn för de regioner som nära ödelagts, säger Teresa Tito Morais.

– Många portugiser har emigrerat och vissa regioner behöver återfå liv.

Landet tänker dock inte ta emot vilka flyktingar som helst. Tanken är att flyktingarna ska stimulera arbetsmarknaden och man vill därför se att studenter och kunniga arbetare kommer.

Planen är därför att ta emot 2 000 universitetsstudenter, 800 yrkeselever och 2 500 till 3 000 lantbrukare och skogsarbetare.

– Det är de jobb portugiser inte tar, säger Teresa Tito Morais och lägger till att det är en myt att ”flyktingarna kommer till Portugal för att stjäla jobben”.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2021 Fria Tidningen