Migrationsverket säger nej till hbtq-boende | Fria Tidningen
  • I dag finns några hbtq-certifierade asylboenden i Sverige men det finns inga boenden som endast vänder sig till hbtq-personer.
Fria Tidningen

Migrationsverket säger nej till hbtq-boende

Tyskland har precis öppnat sitt första flyktingboende för hbtq-personer. Nu vill RFSL att Sverige ska följa efter, men Migrationsverket har inga sådana planer.

Det nyöppnade boendet för asylsökande hbtq-personer syftar till att komma till rätta med trakasserier och fördomar. Det ligger i Nürnberg i södra Tyskland och har plats för åtta personer men ännu har ingen flyttat in. Asylsökande från Iran, Irak, Syrien och Etiopien står på kö och längre fram i februari väntas ytterligare ett flyktingboende, som riktar sig till samma målgrupp, öppna i Berlin.

RFSL tycker att Sverige borde följa Tysklands exempel. Alla asylsökande hbtq-personer vill givetvis inte bo på asylboenden för endast htbq-personer men många efterfrågar särskilda boenden, säger förbundsordförande Ulrika Westerlund.

– Flera asylsökande upplever att de inte känner sig trygga på boendena. En del känner sig hotade av andra personer på boendena som ger uttryck för homofoba eller transfoba åsikter.

Hon är samtidigt noga med att påpeka att det är viktigt att Migrationsverket arbetar på flera sätt för att boendesituation för asylsökande htbq-personer ska bli säkrare. Även om det inte finns några asylboenden i Sverige som endast vänder sig till hbtq-personer, finns det till exempel några hbtq-certifierade asylboenden.

–­ Man kan jobba för att förbättra situationen på boendena genom att till exempel utbilda personal så att de boenden som finns i dag blir öppnare och säkrare för alla.

Men på Migrationsverket finns inte några planer på att följa Tysklands exempel och öppna särskilda asylboenden för hbtq-personer. I alla fall inte just nu.

–­ Under hösten har det kommit 100 000 asylsökande på tre månader. Det är mer än under hela 2014 då det kom nästan 86 000 personer. Så vårt stora fokus har varit att hitta tak över huvudet till alla som behöver hjälp med boende, säger Alexandra Elias, presskommunikatör på myndigheten.

Men hon säger att de arbetar hårt på andra sätt för att människor ska känna sig trygga på asylboendena.

­– För oss är säkerheten oerhört viktig för alla oavsett asylskäl. Du har rätt till ett boende som är anpassat efter dina behov. Det kan till exempel vara att du är hbtq-person, ensamkommande barn eller gravid.

Hon uppmanar den som har problem på sitt boende att prata med personalen som arbetar där.

–­ Vi försöker hitta ett nytt boende om situationen inte går att lösa på något annat sätt.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria Tidningen