Förundersökningen i Arlandafallet läggs ner | Fria Tidningen
  • Den 17 mars dog en man under en utvisning på Arlanda flygplats.
Fria Tidningen

Förundersökningen i Arlandafallet läggs ner

Förundersökningen om vållande till annans död gällande en man som avled i samband med en tvångsutvisning läggs ner. Det finns inga bevis för att kriminalvårdarnas hantering var orsaken till dödsfallet, menar åklagaren.

Fria tidningen avslöjade i mars i år att en man som skulle tvångsutvisas till Irak dött i samband med utvisning. Mannen gjorde motstånd mot att sitta ner i flygplansstolen och trycktes då ner och handfängslades av de medföljande transportörerna. Nu lägger åklagare Lena Kastlund ner den förundersökning om vållande till annans död som upprättades mot två av transportörerna. Enligt henne går det inte att bevisa att någon brottslig handling begåtts.

Enligt rättsläkaren dog mannen av syrebrist, förmodligen under bilfärden från Arlanda till Karolinska sjukhuset. Det gick enligt rättsläkaren inte att förutse att mannen var så pass illa däran - han var död vid ankomsten till Karolinska.

Transportörerna hävdar att de valde att själva köra honom till sjukhus istället för att ringa efter ambulans, eftersom de bedömde att det skulle gå snabbare.

Förundersökningen om vållande till annans död är nu nedlagd, men en av kriminalvårdarna utreds fortfarande för tjänstefel, misstänkt för att ha använt ett otillåtet grepp.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2021 Fria Tidningen