• En rättsprocess mot Brasiliens president Dilma Rousseff för brott som begåtts under innevarande mandatperiod har inletts.
Fria Tidningen

Brasiliens president kan ställas inför riksrätt

I onsdags inledde det brasilianska underhusets talman en process som kan ställa president Dilma Rousseff inför riksrätt. Rousseff anklagas för att ha fuskat med landets budget och manipulerat regeringens ekonomi.

Talmannen Eduardo Cunha, som inledde processen mot presidenten, tillhör Dilma Rousseffs koalitionsparti och anklagas själv för att ha gömt undan mutpengar från det statliga oljebolaget Petrobras på schweiziska bankkonton.

Beslutet om rättsprocessen meddelades kort efter att det kommit ut att regeringspartiet PT skulle rösta emot Eduardo Cunha i underhusets etiska råd som utreder anklagelserna. Händelseförloppet anses bekräfta misstankar som spridits i medier: att det funnits en tyst överenskommelse mellan presidenten och Eduardo Cunha som förhindrat rättsliga utredningar.

Processen kan leda till att både president Dilma Rousseff och talmannen Eduardo Cunha tvingas avgå. Troligen kommer den leda till att Eduardo Cunha inte kan sitta kvar som talman och han riskerar även fängelse, tror Fernando Lattman-Weltman, professor i statsvetenskap vid Rio de Janeiros statliga universitet.

Hur det kommer att gå för Dilma Rousseff är mer osäkert. Eventuellt kommer hon att sitta kvar efter en hård kamp med oppositionen, men det beror också beror på hur allmänheten reagerar.

Riksrättsprocessen kan leda till radikala ställningstaganden, inte bara i kongressen utan i samhället i stort. Förhoppningen är att den kommer att leda till ökad transparens och att alla kort läggs på bordet, säger Fernando Lattman-Weltman.

Riksrätt är en politisk process som skiljer sig från andra rättsprocesser. En sittande president kan ställas inför riksrätt i fråga om brott som begåtts under innevarande mandatperiod. Fernando Collor de Mello som var Brasiliens president 1990–1992 ställdes inför riksrätt och avgick efter korruptionsanklagelser. Han blev fråntagen rätten att arbeta politiskt de följande åtta åren. Själva åtalet mot Fernando Collor de Mello lades dock ner i brist på bevis.

President Dilma Rousseff hävdar att hon inte begått något brott.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Tusentals sopsorterare höll möte i Brasilien

Det hittills största mötet på temat återvinning samlade över 1 500 representanter för sopsorterare från 13 länder samt Brasiliens president och tusentals andra besökare i förra veckan i São Paulo.

Fria Tidningen

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Fria.Nu