• I laget vill Anita Asante vara den som utstrålar lugn. "Jag är en öppen person och många kommer till mig när de vill prata om något".
  • Anita Asante framför Malmö IP, där FC Rosengård spelar sina hemmamatcher. Den 19 november möter laget Verona i Champions League här.
Skånes Fria

”Jag drömde aldrig om en fotbollskarriär”

På matchdagen är det lite snack och mycket verkstad. Men utanför planen höjer Anita Asante gärna rösten för feminism och flyktingars rättigheter. Mittfältaren i FC Rosengård är veckans Skåneprofil.

Sex dagar i veckan svettas hon med sitt lag, både på planen och gymmet. Proffsfotboll kräver fysisk toppform, men Anita Asante menar att det lika mycket handlar om något annat.

Hon tar upp sin smartphone och visar ett citat på sin Instagram-profil. Sagt av den italienska fotbollsspelaren Andrea Pirlo.

”Fotboll spelas med huvudet. Dina fötter är bara verktygen”.

Anita Asante är inte spelaren som hörs och syns mest eller bulldozrar sig fram. Hennes styrka är det analytiska.

– Jag gillar att läsa spelet och verkligen försöka spela smart.

Mittfältaren i FC Rosengård sitter i en soffa på ett café nära Triangeln i Malmö. Anita Asante tar en klunk av sin latte.

– Jag har blivit mer av en kaffeperson sen jag flyttade hit. När jag växte upp var det bara te.

Som barn bodde Anita Asante i ett höghusområde i nordvästra London. Sju år gammal började hon spela fotboll på gatan med kvarterets killar. Varje dag efter skolan gick hon ut och övade dribblingar.

– Det blev en hel del krossade fönster.

När Anita var 13 blev hon övertalad av en idrottslärare att gå på uttagningen till Arsenal. Och hon blev utvald att börja träna med juniorlaget.

– Som barn trodde jag att jag var den enda tjejen som spelade fotboll. Nu fick jag spela med några av de stora stjärnorna, som Rachel Yankey. Jag visste inte om att de fanns innan.

Anita började träna med Arsenal flera gånger i veckan, samtidigt som hon tränade med pojklaget i sitt område.

– Jag kunde inte vara rebellisk som tonåring, kunde inte hänga med mina kompisar när de drog ut. Det är först i efterhand jag har förstått hur pass hängiven jag var.

Som 18-åring fick Asante en plats i Arsenal Ladies. Fem år i rad, 2004-2008, vann laget engelska Premier League. Hon har spelat med engelska landslaget i över tio år. 2009-2012 spelade Anita Asante proffsfotboll i USA.

När New Jersey-laget Sky Blue FC kollapsade ekonomiskt blev Asante erbjuden en plats i Göteborgslaget Kopparberg. 2013 kom hon till Malmös FC Rosengård.

– Laget är en bra blandning av internationella, lokala, nya och erfarna spelare. Vi har en bra energi. Vi tvivlar aldrig på vår förmåga att kämpa för varandra på planen. Och jag tycker om att vi är ett lag som representerar Malmö och Rosengård och som folk kan vara stolta över.

Utanför planen har Anita Asante ett stort intresse för samhällsfrågor. När Malmöbor demonstrerade på Stortorget under parollen Refugees welcome i september höll Asante ett tal, för flyktingars rätt att få skydd i Sverige.

– Så många människor lider och systemet är emot dem. Men vem som helst kan drabbas, det skulle lika gärna kunna vara du eller jag som flyr.

Att sport och politik inte hör ihop är en gammal klyscha, men den håller Anita Asante inte med om.

– Som sportutövare har vi en plattform att få ut budskap om till exempel mänskliga rättigheter.

Anita Asante har spelat fotboll på elitnivå i tolv år. Entusiasmen har gått upp och ner. Att bli bänkad, skadad eller bara less är något som händer de flesta.

Det som motiverar Anita Asante att fortsätta, förutom passionen för spelet, är att kunna inspirera andra.

– När jag var liten drömde jag aldrig om en fotbollskarriär, för jag visste inte att det var möjligt. Jag hade tur. Nu är drömmen faktiskt möjlig för unga tjejer. Jag hoppas att de kan titta på mig och tänka: om hon kan, då kanske jag kan försöka?

När Asante själv ställer fotbollsskorna på hyllan vill hon jobba med att göra fotbollsvärlden ännu mer tillgänglig.

– Fotboll ska vara öppet för alla bakgrunder, kön och etniciteter. Det ska vara en trygg miljö där vi kan spela, ha kul och tävla tillsammans. Det är på väg att bli så, men det kan bli ännu bättre.

Fakta: 

Anita Asante

Född: 1985.

Bor: Malmö.

Stjärntecken: Oxe (lojal, lugn, kreativ, reds. anm.). "Det stämmer bra in på många av mina egenskaper".

Gör: Mittfältare i FC Rosengård. Spelar åttondelsfinal i Champions League mot Verona, den 19 november på Malmö IP.

Om årets allsvenska guld: ”Det är en av mina bästa vinster. Vi förlorade vår tränare och flera spelare men lyckades ändå hitta tillbaka till varandra. Underbart.”

Bästa fotbollsminnet: OS i London 2012. ”Att träffa så många fantastiska atleter och att få spela inför 80 000 personer är svårslaget”.

På fritiden: ”Jag gillar musik, dans, att hänga med mina vänner och uppleva nya saker”.

Favoritmusik: Beyoncé, Jasmine Sullivan, Lauryn Hill, Kendrick Lamar och Steven Tyler. "Jag uppskattar verkligen bra sångare".

Smultronställe i Skåne: ”Café Simpan på Möllan har en grym atmosfär, musik ibland och en mysig känsla.”

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu