Mästerlig roman om minnets mekanismer | Fria Tidningen

Recension


Litteratur
Hej då, vi ses i morgon
Författare: William Maxwell
Översättare: Staffan Holmgren
Förlag: Modernista

Fria Tidningen

Mästerlig roman om minnets mekanismer

William Maxwell har gjort mycket i litteraturens tjänst. Som redaktör på The New Yorker samarbetade han med framstående novellister, som John Cheever, J. D. Salinger, Vladimir Nabokov, Mary McCarthy, Isaac Bashevis Singer och Frank O’Connor. John Updike, som publicerade sina tidiga noveller i The New Yorker har sagt om Maxwell: ”They don’t make too many Bill Maxwells. A good editor is one who encourages a writer to write his best, and that was Bill.”

William Maxwell (1908–2000) var också själv en strålande författare. Bland de sex romaner han skrev är det framför allt hans metafiktiva självbiografi So long, see you tomorrow (1980) som gjort avtryck i litteraturhistorien. Den prisades med The National book award, ett av USA:s mest prestigefyllda litterära priser, och översattes av Staffan Holmgren 1986 med titeln Hej då, vi ses i morgon. Det är samma översättning som är aktuell när Modernista nu ger ut romanen på nytt.

Berättelsen är centrerad till en dramatisk händelse som utspelade sig i Maxwells barndomsstad på 20-talet; ett mord begicks i en familj i samband med en skilsmässa, och hela staden engagerade sig i svartsjukedramat som rullades upp. Författaren minns sig själv som liten och frågar sig varför han inte kunde sträcka en hjälpande hand åt den stackars skolkamrat som var mördarens son.

Minnet är centralt i berättandet, men som William Maxwell konstaterar är våra minnen bedrägliga och falska. Vi fyller helt enkelt i de korta minnesfragmenten för att skapa fullständiga berättelser. Bortom dramatiken i Hej då, vi ses i morgon växer en större sanning fram, som berör de mänskliga aspekterna som uppstår vid en tragedi.

William Maxwells Hej då, vi ses i morgon är, trots sitt begränsade omfång, en oerhört rik och gripande bok. Det är en liten bok som berör stora frågor, om kärlek och vänskap, men även om ensamhet och förlust. Den rekommenderas varmt.

Rekommenderade artiklar

Mossiga noveller om manlighet

Recension

Gemensamt för novellerna i Grand danois är ensamhet. Manlig ensamhet. Skickligt skrivet men mossigt innehåll, tycker Tobias Magnusson.

© 2021 Fria Tidningen