• Invånare i Sanna, Jemen, inspekterar ruinerna efter hus som träffats av ett saudiskt bombanfall den 21 september.
Fria Tidningen

Civila blir offer för Saudiarabiens bombningar

Sedan i mars har Saudiarabien bombat rebeller i Jemen. Men många av attackerna skördar civila dödsoffer.

FN har fördömt flyganfallen och människorättsorganisationer i Jemen har upprepade gånger kritiserat den saudiledda koalitionens flygbombningar, eftersom de ofta riktas mot områden där det inte finns några militära mål. Flygattackerna förvärrar den humanitära krisen i landet, och koalitionen har blivit känd för att ”inte kunna träffa rätt”.

Bland annat ska saudiarabiskt flyg nyligen ha bombat en bröllopsmottagning utanför staden Mokha vid Röda havet och dödat 135 civila. FN-chefen Ban Ki-Moon fördömer attacken och säger att våld mot civila betraktas som ett allvarligt brott mot internationell rätt.

I september ska koalitionen ha inriktat sig på en bombfabrik men istället ha träffat ett vattenföretag i norra Jemen och dödat 36 anställda.

Koalitionens talesperson Ahmed al-Assiri uppger att fabriken använts för att tillverka bomber. Men enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch har anläggningen inte använts för militära ändamål utan för tillverkning av flaskvatten. En grupp journalister ska ha undersökt platsen två dagar efter bombningarna utan att finna några bevis för att det skulle handla om ett militärt mål.

Den amerikanska kongressledamoten Ted Lieu har uppmanat USA att upphöra med stöd till koalitionens flyganfall till dess åtgärder har vidtagits för att förhindra civila dödsoffer. I en intervju i New York Times sade han att det är oklart om det handlar om grov vårdslöshet eller om koalitionen avsiktligt bombat civila mål.

Omkring 4 500 civila har dödats i konflikten i Jemen under de sju första månaderna i år, enligt FN-talesmannen Stephane Dujarric. Förslag om en internationell utredning av attackerna mot civila i Jemen har mött motstånd från Saudiarabien i FN:s människorättsråd i Genève, men ett förslag om en nationell undersökningskommission kan komma att läggas fram.

FN har upprepade gånger uppmanat alla parter i konflikten att uppfylla sitt ansvar att skydda civilbefolkningen. Donatella Rovera vid Amnesty International säger till IPS att attacker varit direkt riktade mot civila mål i Jemen och att dessa utgör krigsförbrytelser.

Organisationen Center for Civilians in Conflict uppger att USA, som ger logistiskt stöd och underrättelsestöd till koalitionen i Jemen, bör ställa som krav att humanitär internationell rätt efterlevs.

Fakta: 

Egypten, Jordanien, Marocko, Sudan, Förenade Arabemiraten, Kuwait, Qatar och Bahrain ingår i den saudiledda koalitionen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu