• Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
Fria Tidningen

Statsvetare: Alliansen kan ändra budgeten med stöd av SD

På några dagar har spelplanen i svensk inrikespolitik kastats om. Fria Tidningen har pratat med två statsvetare för att reda ut vad som hände när Decemberöverenskommelsen revs upp och vad det får för konsekvenser.

– När Decemberöverenskommelsen hade fallit blev förutsägbarheten väldigt liten, säger Marie Demker som är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Det som var tanken att DÖ skulle skapa, just förutsägbarhet, är nu borta.

Åtta månader tog det innan den överenskommelse som skulle ha hållit i åtta år revs upp, på KD:s riksting i Västerås i fredags. Det var oväntat att KD skulle köra över partistyrelsen och partiledaren Ebba Busch Thor, tycker Marie Demker. Men än mer förvånades hon över att de andra allianspartierna valde att kort därefter bryta hela överenskommelsen.

– Men man kan samtidigt se det som att de agerar samstämt i alliansen och visar att de håller ihop.

Vad det här innebär för budgetprocessen är fortfarande oklart. Nu ska regeringens budget behandlas i de olika utskotten i riksdagen. I lördags sa Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra till Svenska Dagbladet att partiet inte kommer att bryta ut delar ur budgeten för att stoppa den. Men redan dagen efter, under söndagens partiledardebatt i SVT:s Agenda, sa hon att det finns utrymme för ändringar i de olika utskotten, utan att vilja konkretisera vad hon menade. Det visar på den oförutsägbarhet som råder just nu, säger Marie Demker.

– Var går gränsen för att bryta ut delar ur budgeten och att med hjälp av reservationer ändra inslag i budgeten? Det är en hårfin skillnad.

Hur stora ändringar handlar det om att oppositionen skulle kunna få igenom med reservationer i utskotten till exempel?

– Det är klart att de inte kan förändra ramarna i budgeten men de kan förskjuta balansen när det gäller specifika förslag och göra om eller förändra delar av innehållet. Men det är svårt att säga om det går igenom. Sverigedemokraterna och de borgerliga partierna har majoritet i riksdagen men om alliansen kommer utnyttja det är oklart.

Magnus Hagevi är docent i statsvetenskap vid Linnéuniversitet. Han har svårt att tro att den borgerliga alliansen inte kommer att stödja budgetpropositionen i en avgörande omröstning. Däremot ser han också en möjlighet att ändra delar av den, genom antingen konflikt eller samarbete.

– Nu har regeringen lämnat en proposition men man kan tänka sig att något parti säger att om ni ändrar det här så kan vi stödja den. Enskilda poster skulle kunna vara enkla för regeringen att ändra på i varje utgiftsområde.

Han säger att det finns en ton i samtalen om att öppna för blocköverskridande samarbeten som inte har funnits sedan valet förra året.

– Efter riksdagsvalet 2014 pratade Stefan Löfven bara om samarbeten med Centerpartiet och Folkpartiet men nu pratar han om samarbete med hela alliansen. Han har accepterat läget, att det inte är enskilda partier utan allianspartier han förhandlar med.

Hur påverkar det här Sverigedemokraterna?

– Mycket handlar om vad som händer med de borgerliga partierna. Det finns en splittring i invandringsfrågan där M och KD har återgått till gamla positioner med krav på tillfälliga uppehållstillstånd och en mer restriktiv flyktingpolitik medan C alltjämt har en öppen invandringspolitik. SD kommer på mellanhand och oroar sig för att flyktingfrågan ska bli mer intensifierad där personer som annars skulle attraheras att rösta på SD röstar på M eller KD som har fått en mer invandringskritisk agenda.

Nu måste vi låta röken skingras innan vi vet säkert vad som kommer att hända de närmaste månaderna, säger Marie Demker. Men att ett extraval rycker allt närmare är ingenting som går att komma ifrån.

– Om regeringen inte får igenom budgeten, om de borgerliga partierna agerar på ett sånt sätt att det stör budgetprocessen, hamnar vi i samma situation som förra året.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu