• Medlemmar i Tunisiens konstituerande församling firar antagandet av landets nya konstitution i januari 2014. I fredags belönades den så kallade dialogkvartetten med fredspriset för deras demokratiarbete efter den tunisiska revolutionen.
  • UGTT:s ordförande Houcine Abassi gratuleras av fackföreningens medlemmar.
  • UGTT:s ordförande Houcine Abassi gratuleras av fackföreningens medlemmar.
Fria Tidningen

Nobelkommitén ger Arabiska våren upprättelse

Arabiska våren, antinedskärningsrörelsen och Occupy Wall street – upproren från 2011 ingav hopp, men slutade på många sätt i besvikelse. I fredags fick dock en rörelse sin upprättelse: den tunisiska dialogkvartetten belönas med Nobels fredspris.

Årets pristagare kom som en överraskning för många, men innebär att strålkastaren riktas mot den positiva utgång som den arabiska våren också fick och slår ett slag för samarbete och dialog.

– Vi vill visa att det är möjligt för islamistiska och sekulära politiska rörelser att samarbeta för folkets bästa, säger Nobelkommiténs ordförande Kaci Kullmann Five vid tillkännagivandet i fredags.

Det var kring årsskiftet 2010/2011 som Jasminrevolutionen briserade i Tunisien. En arbetslös gatuförsäljare tände eld på sig själv och flammorna startade ett folkligt uppror som avsatte Tunisiens auktoritäre president. Entusiasmen och styrkan i upproret spred sig till flera länder och startade revolutioner mot auktoritära ledare i Egypten, Libyen, Syrien och Jemen – länder där kampen för demokrati och mänskliga rättigheter avstannat eller lidit bakslag.

– I Tunisien har dock en demokratisk övergång skett, som bygger på ett livfullt civilt samhälle, med krav på respekt för de grundläggande mänskliga rättigheterna, säger Kaci Kullmann Five.

Den demokratiska övergången i Tunisien har skett mycket tack vare den nationella dialogkvartetten som består av den fackliga landsorganisationen UGTT, arbetsgivarna UTICA, människorätts­organisationen LDTH samt det tunisiska advokatsamfundet. Kvartetten bildades år 2013 då landet stod på randen till kaos – två ledande sekulära oppositionspolitiker hade på kort tid mördats och protesterna mot det dominerande regeringspartiet, islamistiska Ennahda, växte. Militanta jihadister misstänktes för morden och Ennahda anklagades för att ha låtit terrorismen gro.

Kvartetten tog då initiativet till en ”nationell dialog”. Med ett envist arbete lyckades de medla mellan de olika partierna, en ny grundlag kunde slutligen röstas igenom och under hösten/vintern 2014 hölls parlaments- och presidentval.

– Dialog vinner alltid, säger UGTT:s ordförande Houcine Abassi i ett uttalande.

Priset kommer också i rätt tid menar Abassi: Tunisien har de senaste månaderna drabbats av flera ­blodiga terrordåd av islamistiska extremister. Men landet kommer fortsätta välja dialog framför våld försäkrade president Beiji Caid Essebsi:

– Vi står inför ett krig mot terrorism och vi kan inte vinna om vi inte håller ihop.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu