De serverar ”äkta skräpmat” | Fria Tidningen
  • Real Junk Food Projects restaurang i Armley i Leeds. Här bjuds matgästerna på en lunch gjord på råvaror som annars skulle ha kastats bort.
  • Kocken Adam Smith från Leeds tog initiativ till konceptet The Real Junk Food Project för knappt två år sedan. Nu finns det 110 små restauranger inom satsningen.
Fria Tidningen

De serverar ”äkta skräpmat”

Kocken Adam Smith i den nordengelska staden Leeds tröttnade på slöseriet med mat. Nu står han bakom den internationella satsningen Real Junk Food Project, som via 110 små restauranger serverar rätter av råvaror som annars skulle ha gått till spillo.

Nätverkets restauranger serverar mat enligt principen ”betala vad du kan” och drivs av volontärer som varje dag åker runt till småbutiker, varuhus och livsmedelsföretag för att samla ihop fullt ätlig mat som annars skulle kastas. Råvarorna förvandlas sedan till näringsriktiga rätter, som matgästerna får betala vad de kan för. De kan också välja att istället engagera sig i projektet.

Vid sidan av intäkterna från matgästerna drivs Real Junk Food Project (”Äkta skräpmat-projektet”) med hjälp av privata donationer, och inom projektet arbetar nästan alla gratis, vid sidan av en mindre grupp som är anställda.

– Det här var rätt sak att satsa på och projektet har haft en positiv inverkan, säger kocken Adam Smith på restaurangen The Armley Junk-Tion i Leeds-förorten Armley.

Det var här han drog igång den första restaurangen i slutet av 2013 och sedan dess har rörelsen vuxit mycket snabbt.

– Vi tror att vi kan stärka lokala befolkningar och inspirera till förändringar genom hela systemet genom tillväxten av nya restauranger, säger Adam Smith.

På knappa två år har Real Junk Food Project förvandlats till ett nätverk av 110 små restauranger. I Leeds finns det numera 14 restauranger och 40 andra finns spridda i andra delar av Storbritannien, medan resten återfinns i Tyskland, Australien, Sydafrika och i Frankrike.

Enligt Adam Smith har man inom nätverket hittills räddat och gjort middagar av 107 000 ton livsmedel, som annars hade gått till spillo helt i onödan.

Projektets frivilliga är varje dag ute och samlar in överbliven mat, även från privata hushåll och varuhusens sopcontainrar. Den kyckling som serveras på restaurangerna kommer dock från en restaurangkedja som skänker överbliven kyckling till projektet.

– Vi struntar i bäst före datum och gör egna bedömningar om huruvida maten är tjänlig eller inte, säger Adam Smith.

På global nivå är matslöseriet enormt.

FN:s livsmedelsorganisation FAO bedömer att en tredjedel av all mat som produceras i världen kasseras. Det motsvarar 1,3 miljarder ton mat varje år. Detta samtidigt som FAO bedömer att 795 miljoner människor på jorden lider av kronisk undernäring.

Enligt Tristram Stuart, författare till boken Waste – Uncovering the Global Food Scandal, skulle alla världens hungrande kunna äta sig mätta på mindre än en fjärdedel av all den mat som förslösas bara i USA och Europa.

– Myndigheterna lägger miljontals pund på kampanjer för att förmå människor att slänga mindre mat. Vi ser i stället till att den går till att göra människor mätta. Vårt motto är: Om du vet att maten går bra att äta, varför inte äta den? säger Adam Smith.

Inom Real Junk Food Project vill man upplysa allmänheten om resursslöseriet, men också landets politiker. Företrädare för projektet har besökt landets parlament vid flera tillfällen för att diskutera matslöseriet.

– Vi kommer att fortsätta arbeta fram tills att matslöseriet upphör, säger Adam Smith, som i framtiden hoppas få möjlighet att bjuda en grupp parlaments-ledamöter på lunch på en av restaurangerna.

Vid restaurangen i Armley börjar det närma sig lunchtid och besökarna, som består av såväl hipsters som hemlösa, börjar strömmar till. På dagens meny finns köttgryta, biffstek och linssoppa. En av besökarna är Richard, som berättar att han ätit lunch på restaurangen under flera månader.

– Restaurangen är en verklig mötesplats dit lokalbefolkningen kan komma och äta tillsammans, oavsett bakgrund. Och det finns alltid något på menyn som passar alla, säger han.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Vapenavtal utan effekt

Två år har gått sedan det historiska ATT-avtalet trädde i kraft. Men flera länder som stod bakom regleringen av den internationella handeln med vapen anklagas nu för att själva bryta mot avtalet – i synnerhet när det gäller konflikten i Jemen.

© 2021 Fria Tidningen