Mexiko kritiseras hårt för utredning om försvunna studenter | Fria Tidningen
  • Föräldrar till de försvunna studenterna höll upp bilder på sina barn när rapporten presenterades på söndagen.
Fria Tidningen

Mexiko kritiseras hårt för utredning om försvunna studenter

Den mexikanska statens utredning om de 43 studenter som försvann spårlöst i landet för ett år sedan måste göras om. Det menar internationella experter som genomfört en omfattande utredning av fallet.

En grupp experter tillsatta av Interamerikanska människorättskommissionen, IACHR, avvisar i en 500-sidig rapport den mexikanska statens officiella redogörelse för vad som hände med de 43 studenter som försvann i delstaten Guerrero den 26 september förra året. Enligt experterna finns det ”inga bevis” som stödjer den officiella versionen om att studenterna mördades av ett kriminellt gäng som sedan brände deras kroppar på en soptipp i staden Iguala.

– Denna rapport innebär ett tydligt fördömande av hur Mexiko har hanterat det värsta människorättsbrottet som skett i landet på mycket länge, säger José Miguel Vivanco, Amerika-chef för Human Rights Watch, HRW, i ett uttalande.

Han påpekar att trots den stora internationella uppmärksamheten så har inte de mexikanska myndigheterna lyckats att på allvar utreda frågan, alternativt har de varit ”ovilliga”. HRW menar att Mexiko nu omgående måste genomföra en ordentlig utredning så att ansvariga kan ställas inför rätta.

Enligt myndigheternas utredning greps studenterna av lokala poliser efter att ha rest för att delta i en protestaktion i Iguala. Därefter ska polisen ha lämnat över studenterna till en kriminell grupp som sedan mördade dem och brände deras kroppar.

Men enligt den nya rapporten motsägs dessa uppgifter av faktiska bevis. Experterna har i sin utredning kommit fram till att det skulle ha tagit det kriminella gänget närmare 60 timmar att bränna alla kroppar på den plats som den mexikanska utredningen har pekat ut - något som anses ogenomförbart utan att fler bevis hade blivit kvar på platsen.

Experterna slår fast att åklagarsidans utredning kännetecknas av långa förseningar och omfattande felaktigheter. IACHR:s grupp har arbetat i sex månaders tid med fallet och har gått igenom åklagarsidans bevis, genomfört omfattande egna undersökningar av påstådda brottsplatser och intervjuat överlevande vittnen och anhöriga till studenterna.

Tidigare i år kritiserade en FN-kommitté de mexikanska myndigheternas bristfälliga utredning av fallet med de försvunna studenterna, samtidigt som landets regering uppmanades att göra mer för att bekämpa straffriheten.

Enligt HRW finns det bara i staden Iguala 300 fall av försvinnanden som ännu är olösta, medan över 25 000 människor rapporteras som spårlöst försvunna i hela landet. Fram till i april förra året hade trots detta inte en enda person dömts för detta brott ända sedan 2006.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2021 Fria Tidningen