Kontaktsökande noveller | Fria Tidningen

Recension


Litteratur
Höga berg, djupa dalar
Författare: Cecilia Davidsson
Förlag: Albert Bonnier

  • Cecilia Davidsson fortsätter att förvalta novellkonsten.
Fria Tidningen

Kontaktsökande noveller

I samband med 90-talets novellboom etablerade sig Cecilia Davidsson som en mästare i genren. Jerker Virdborg, Ninni Holmqvist och Hans Gunnarsson var några andra författare som skapade sig ett namn under den här tiden. Utan att egentligen ha några större likheter sinsemellan gick det ändå att se ett gemensamt stilistiskt drag i enkelheten och det avskalade som präglar dessa författares novellkonst, ett stildrag som Cecilia Davidsson kommit att hålla fast vid sedan hennes hyllade debut En av dessa nätter kom 1994.

Höga berg, djupa dalar innehåller tretton noveller som präglas av Cecilia Davidssons speciella förmåga att beskriva de ibland så krångliga mellanmänskliga relationerna som utgör våra liv.

Ett tydligt exempel på hur vi kommunicerar förbi varandra utan att riktigt nå fram ges i den första av samlingens noveller, där man möter en semestrande familj med en synnerligen orolig mamma. Under ett stopp på bilresan, som går till Grimsdalen i Norge, får tonårssonen en ingivelse att gå upp till toppen av ett berg. Medan han är borta vandrar mamman oroligt omkring med en känsla av att någonting otäckt ska hända, och hade han inte lite för lite på sig. När hon återvänder till bilen är sonen tillbaka. Alla de andra har dock gett sig iväg i oro över att hon har villat bort sig.

Just bristen på att riktigt bryta igenom och nå fram till en annan människa går som en röd tråd genom Cecilia Davidssons noveller. Stämningsläget är ofta detsamma och karakteriseras av en lätt sorglig och melankolisk känsla. I Skräpträd och andra träd står ett hus i centrum. Ett ungt par går på visning av huset med potentialen att bli till ett drömhus. Men innan drömmarna realiseras måste man vårda sin relation till sin partner. Snart är det istället paret som går isär och som i novellens slut arrangerar en visning för nästa förväntansfulla unga par.

Den främsta novellen sparar Cecilia Davidsson till sist. Den poetiska och mästerliga Solrosor handlar om ett syskonpar som rest hem för att se till sin sjuka mor. Målet är att få henne att se de magnifika solrosorna som fadern planterat på gården. Innan det sker hinner livet oväntat slockna för en annan i familjen.

Rekommenderade artiklar

Mossiga noveller om manlighet

Recension

Gemensamt för novellerna i Grand danois är ensamhet. Manlig ensamhet. Skickligt skrivet men mossigt innehåll, tycker Tobias Magnusson.

© 2020 Fria Tidningen