• Arbetsuppgifterna inom daglig verksamhet kan handla om allt från kaféverksamhet, tvätteri, montering i verkstad och sinnesstimulering till att göra musik, driva ateljé eller jobba med media.
Fria Tidningen

Många kommuner betalar ingen lön

Hur arbetsvillkoren ser ut för de som deltar i daglig verksamhet beror på var i landet man bor. Runt 36 kommuner betalar inte någon ersättning alls. Men nu säger flera kommuner till Fria Tidningen att det kan komma att ändras.

I förra veckan rapporterade Fria Tidningen om dåliga arbetsvillkor för de drygt 33 000 personer som jobbar inom daglig verksamhet i Sverige. I Västra Götaland kan det skilja upp till 64 kronor mellan hur mycket kommunerna betalar ut i ersättning till deltagarna och vissa kommuner betalar ingenting alls.

­– Det är skamligt rent ut sagt. Hela systemet måste förändras, sa Emily Gunnarsson, aktiv i föreningen Grunden och som själv jobbar i daglig verksamhet.

Fria Tidningens nya sammanställning visar att runt 36 kommuner i Sverige inte betalar ut någon ersättning. En av de är Lycksele kommun i Västerbottens län. År 2003 valde kommunen att dra in de 15 kronor som tidigare betalades ut till de som deltog i daglig verksamhet i kommunen.

­– Problemet är att vi befinner oss i en ekonomisk situation med ett budgetunderskott på 25 miljoner kronor. Då får man vända på varje sten som finns och det som inte är lagstadgat är det som vi måste ta bort först, säger Gunilla Johansson (S), ordförande i socialnämnden i kommunen.

Daglig verksamhet är en sysselsättningsinsats som riktar sig till personer med intellektuella funktionsvariationer som till exempel autism eller adhd. Deltagarna får oftast redan aktivitets- eller sjukersättning och kommunerna är inte skyldiga att betala ut ersättning för daglig verksamhet. Men enligt förarbetena till LSS-lagen bör kommunerna göra det. Förutom det symboliska värdet i att det likställs med en lön uppstår kringkostnader för deltagandet som till exempel för arbetsresor och lunch, skriver Socialstyrelsen. Gunilla Johansson har förståelse för de argumenten.

– Visst, så är det och det är jätteviktigt med daglig verksamhet och att de som deltar känner att de får något för det de gör. Men vi har inte råd och kommer bli tvungna att göra ännu mer nedskärningar framöver.

Åsele är en annan kommun i Västerbotten som inte betalar ersättning. Enligt Margareta Johansson (C), ordförande i kommunens omsorgs- och utbildningsutskott, är orsaken till det att de ”inte har några problem att få personerna till daglig verksamhet”. De flesta är också över 65 år och får subventionerad lunch och fika.

”Utifrån detta har vi inte diskuterat att införa habiliteringsersättning, men uppstår det ändrade förhållanden så ska naturligtvis frågan tas upp”.

Några kommuner som Fria Tidningen har varit i kontakt med säger att de kan tänka sig att börja betala ut ersättning i framtiden. I Mullsjö kommun, i Jönköpings lön, utreds frågan just nu att återinföra ersättningen som togs bort under förra mandatperioden.

”Frågan är under utredning och min tro är att vi inför stödet igen från 2016”, skriver socialnämndens ordförande Christer Rube (S).

Och i Herrljunga kommun, i Västra Götaland, finns ett färdigt förslag att återinföra ersättningen:

”Så fort som vår ekonomiska ram tillåter ett införande så kommer nämnden att ta beslut om detta”, skriver socialnämndens ordförande Lennart Ottosson (KD).

Även Vaxholms stad håller på att se över riktlinjerna och det kommer förmodligen att bli en ändring så att de börjar betala ut ersättning från och med 2016, enligt Annicka Hörnsten Blommé (M), socialnämndens ordförande.

Fakta: 

Habiliteringsersättning...

...kallas den ersättning som kommuner eller stadsdelar betalar ut till personer som deltar i daglig verksamhet. Av förarbetena till LSS framgår det att den som deltar i daglig verksamhet bör få ersättning.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Lagena säger upp alla lokala avtal 

Lagret Lagena, utanför Jordbro, säger upp alla lokala avtal. Enligt fackförbundet Handels är avtalen värda 2000–3000 kronor i månaden, i förmåner.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu