Missnöjet växer i stinkande Libanon | Fria Tidningen
  • Under onsdagen ockuperade ett tjugotal demonstranter korridoren på libanesiska miljödepartementet och krävde miljöminister Mohammed Machnouks avgång.
Fria Tidningen

Missnöjet växer i stinkande Libanon

Stängningen av en 17 år gammal provisorisk sopstation triggade igång massiva protester i huvudstaden Beirut i slutet av juli. Men ”You stink”-rörelsen är bara toppen av sopberget – rörelsen har blottat ett utbrett missnöje som kan resultera i stora politiska omvälvningar.

Efter nio timmar släpades de runt 20 demonstranterna tillslut ut från miljödepartementet i den libanesiska huvudstaden Beirut i onsdags. Aktivisterna, som genom en sittprotest begärde miljöministerns avgång, kommer från den nybildade miljögruppen ”You Stink” som bildades efter kollapsen av stadens sopsystem i slutet av juli.

Liksom mot de tidigare protesterna var dock reaktionen från myndigheterna allt annat än tillmötesgående. Det våld som varit svaret på de omfattande protesterna mötte även sittdemonstranterna – minst två av dem skadades då de avvisades från byggnaden.

Sittprotesten på miljödepartementet var en fortsättning på lördagens demonstration i Beirut då tiotusentals krävde en lösning på sopkrisen, en utredning av säkerhetsstyrkornas övervåld under de senaste demonstrationerna och miljöminister Muhammad al-Machnouks avgång.

Det var den 17 juli i år som myndigheterna stängde den provisoriska sopstationen i Naameh i huvudstaden Beirut som varit i drift i över 17 år. Stationen var överfull och skräpberget tornade upp sig på över 15 miljoner ton. Åtgärden var akut – det fanns helt enkelt inte längre varken plats eller kapacitet för stationen, som bara varit tänkt att fungera en kort tid, att ta emot mer sopor.

Sedan dess har regeringen försökt att finna en lösning på problemet, men med liten framgång. Politikerna har inte kunnat enas varken om vart soporna ska ta vägen eller vilket företag som ska sköta sophanteringen och anklagelserna om korruption dem emellan har haglat tätt. Under tiden har soporna dumpats, med eller utan invånarnas vetskap, i byar och städer runtom huvudstaden, och i Beirut började det ruttnande avfallet snabbt att stinka i sommarhettan.

Situationen fick en grupp unga aktivister att lansera kampanjen #YouStink på Twitter. Protester mot sopkrisen drog igång i huvudstaden och det stinkande avfallet blev symbolen för ett i allmänhet stinkande system. Efter den första demonstrationen följde allt fler; varje demonstration större än den förra. En bred samling människor från olika nätverk och rörelser deltar nu och kräver ett slut på korruption och dåligt fungerande system som gjort el- och vatten-avbrott till vardag.

Svaret på protesterna har varit hårdare än väntat. Polis och säkerhetsstyrkor har mött demonstranterna med vattenkanoner, tårgas och gummikulor och hittills har över 500 personer skadats.

Sedan ett år tillbaka står Libanon utan president och parlamentet har förlängt sin mandatperiod och skjutit fram valen till år 2017 med hänvisning till det instabila läget. Nu kräver demonstranterna regeringens avgång och att nya parlamentsval hålls inom kort och många hoppas nu att sopkrisen kan vara det som äntligen provocerar fram en förändring.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2021 Fria Tidningen