Tyskar välkomnar flyktingar | Fria Tidningen
  • "Flyktingar välkomna" står det på banderollen vid en demonstration i Dresden på lördagen.
  • Tysklands största tidning Bild lanserade i helgen den flyktingvänliga kampanjen "Vi hjälper".
Fria Tidningen

Tyskar välkomnar flyktingar

Tusentals tyskar deltog i en flyktingvänlig demonstration i Dresden i helgen. Även landets största tidning och 100 kändisar visar sitt stöd för de rekordmånga flyktingar som nu tar sig till Tyskland.

Under parollen ”Flyktingar välkomna” deltog flera tusen tyskar i en demonstration i Dresden på lördagen. Dresden är huvudstaden i Sachsen-regionen, som gränsar till Tjeckien och Polen, där ett antal främlingsfientliga demonstrationer och våldsamma attacker mot flyktingar har skett på senare tid.

– Vi är här eftersom det som händer i Sachsen är oacceptabelt, säger demonstranten Eva Mendl till nyhetsbyrån AFP.

– Att hata flyktingar, som är här eftersom de har flytt från krig i sina hemland, det borde aldrig hända i ett rikt land, säger hon.

Tyskland är den största mottagaren av asylsökande i EU och väntas ta emot över 800 000 flyktingar i år, den högsta nivån sedan Balkankriget på 1990-talet.

Trots de högljudda och våldsamma högerextremistiska demonstrationer de senaste veckorna anser nio av tio tyskar att landet ska ge skydd åt krigsflyktingar. Men flyktingfrågan splittrar landet.

Enligt en undersökning som nyligen publicerades i tidningen Die Welt anser 38 procent att landet ska ta emot färre flyktingar än tidigare, en uppgång med 17 procentenheter från i januari i år. 23 procent anser att flyktingmottagandet ska öka (en nedgång med 7 procent) och 34 procent anser att den nuvarande nivån ska bibehållas (jämfört med 43 procent i januari).

Den flyktingvänliga linjen fick i helgen stöd av Tysklands största tidning, tabloiden Bild, som lanserade kampanjen ”Vi hjälper” där de samlar in pengar till flyktingar. Kampanjen får stöd av 100 tyska kändisar och fotbollsproffs samt framstående kulturpersonligheter och företagsledare.

”Jag var också en flykting ” skriver litteraturpristagaren Hertha Müller i tidningens ledare. ”Alla de som flydde till exil från nazisterna räddades... Tyskland måste göra det samma som andra länder tidigare gjorde för tyskar.”

Samtidigt mobiliserar högerextremister inför den så kallade Tyska patriotismdagen i Hamburg den 12 september som väntas bli den största på många år till följd av den heta flyktingfrågan. Polisen rustar för våldsamma konfrontationer mellan de uppskattningsvis 3 000 högerextremister och 15 000 antirasistiska motdemonstranter som väntas delta i protesterna.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Tusentals i massaktion mot kolgruvor

Under parollen Ende Gelände (”Hit, men inte längre”) protesterade tusentals klimataktivister för tredje året i rad mot brunkolsbrytningen i tyska Rhenlandet.

© 2021 Fria Tidningen