Fiskekris i Uganda | Fria Tidningen
  • Fisken i Victoriasjön blir allt mindre.
Fria Tidningen

Fiskekris i Uganda

Storleken på den fisk som miljontals människor i Uganda är beroende av har med tiden minskat. Orsaken är varmare vattentemperaturer och för lokalbefolkningen blir konsekvenserna stora.

Studier visar att fiskarna i flera ugandiska sjöar, däribland Victoriasjön, har minskat i storlek på grund av stigande vattentemperaturer som uppstått i klimatförändringarnas spår.

– Vi har ser en förändring bland fiskbeståndet. Förr dominerades beståndet av stora fiskar, men nu är i stället de små fiskarna som är vanligast. Det är dessa fiskar som har anpassat sig bäst till de förändrade förhållandena, säger Jackson Efitre, som är fiskeriexpert vid Makerere-universitetet i Uganda.

De mindre fiskarna är också mindre värdefulla. Över en miljon människor arbetar inom Ugandas fiskeindustri, och fisken är en mycket viktig proteinkälla för landets befolkning.

Jackson Efitre har arbetat med en studie kring hur klimatet påverkat fiskbeståndet och människors försörjningsmöjligheter i flera ugandiska sjöar. Studien slår fast att vattentemperaturerna alltid har varierat, men också att temperaturerna konstant har ökat med mellan 0,02 och 0,03 grader Celsius – varje år sedan 1980-talet. Det har även slagits fast av FN:s klimatpanel IPCC i två olika rapporter.

Studiens medförfattare Mark Olokotum understryker att utvecklingen drabbar de lokala fiskarna hårt.

– Dessa fiskare är beroende av miljön, och de tvingas nu arbeta längre och tjänar betydligt mindre, säger han.

För Clement Opedum och hans åtta söner, som länge levt på att fiska i sjön Wamala, har arbetet blivit hårdare. Förr kunde familjen leva väl på att fånga tilapiafisk som sedan köptes in av kongolesiska uppköpare. Men med tiden har sjön minskat allt mer i storlek och nu finns det en risk för att sjön på sikt kommer att försvinna helt.

En annan lokal fiskare, Charles Lugambwa, har tvingats överge fisket och lever numera i stället på att odla grönsaker på en åker som tidigare var sjöbotten.

– Vi brukade fånga mycket stora tilapiafiskar, men numera är de ganska små även som fullvuxna, säger han.

Enligt forskarna beror den minskande sjön på att vatten avdunstar, men även på att träd fälls och våtmarker förstörs. Att tilapiafiskarna minskat i storlek hänger dock samman med de stigande vattentemperaturerna.

– Det är hög tid att regeringen tar med vattnens ekosystem och fisket i sina planer för att bemöta klimatförändringarna, säger Richard Ogutu-Ohwayo, som arbetar vid Nationella fiskeforskningscentret.

Justus Rutaisire, som är expert på vattenfrågor vid Ugandas organisation för jordbruksforskning, Naro, menar att det kommer att krävas åtgärder för att hjälpa de befolkningar som är beroende av fisket.

– Vi måste erbjuda de befolkningar som är beroende av sjöarna ett alternativ om de ska överleva. Att inte komma med några åtgärder snabbt är detsamma som att döma dessa befolkningar till döden, varnar han.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2021 Fria Tidningen