Egypten: Olagligt att rapportera ”fel” | Fria Tidningen
  • Egyptiska journalister i protest mot fängslandet av kollegan Mahmoud ”Shawkan” Abou Zeid.
Fria Tidningen

Egypten: Olagligt att rapportera ”fel”

Antalet journalister som sitter fängslade i Egypten är rekordstort. Nu införs en ny hård anti-terrorlag som riskerar att slå hårt mot landets yttrandefrihet.

I söndags godkände president Abd al-Fattah al-Sisi en ny hård antiterrorlag som innebär att journalister som skriver ”fel” om terrorbrott riskerar dryga böter. Rapporter som strider mot myndigheternas officiella uppgifter kan leda till böter på motsvarande närmare 550 000 kronor.

Detta är bara en i raden av repressiva lagar som syftar till att tysta oliktänkande och begränsa de grundläggande rättigheterna. Det säger Said Benarbia vid Internationella Juristkommissionens avdelning för Mellanöstern och Nordafrika.

– Myndigheterna måste se till att lagen inte används som ett verktyg för förtryck och omarbeta den ingående så att den överensstämmer med internationella normer för mänskliga rättigheter, säger Said Benarbia.

Han menar att lagen också ger myndigheter omfattande immunitet vid användning av våld, även när det inte är absolut nödvändigt för att skydda liv. Lagen ger även åklagare stora befogenheter när det gäller övervakning och frihetsberövanden och ger presidenten långtgående befogenheter för att skydda den nationella säkerheten när det finns ”risk för terrorbrott”.

Pressfrihetsgrupper riktar stark kritik mot lagen.

”Din regering fängslar godtyckligt journalister med hänvisning till den nationella säkerheten och antiterrorlagar. Den senaste räkningen över fängslade journalister i Egypten visar att 18 reportrar hålls bakom lås och bom för brott som är relaterade till deras yrkesutövning”, skrev Joel Simon från pressfrihetsorganisationen Kommittén för skydd av journalister, CPJ, i ett brev till president Abd al-Fattah al-Sisi i juli.

De flesta av de fängslade journalisterna anklagas för att ha kopplingar till Muslimska brödraskapet, som den nya regeringen klassar som terrorister och ett hot mot nationens säkerhet. Ytterligare minst fem journalister har nyligen fängslats, uppger CPJ.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2021 Fria Tidningen