Brasiliens ”Tea party” vill fälla regeringen | Fria Tidningen
  • ”Ut med PT”. Tiotusentals brasilianare demonstrerade mot regeringspartiet PT i söndags.
  • Förtroendet för president Dilma Rouseff är rekordlågt.
Fria Tidningen

Brasiliens ”Tea party” vill fälla regeringen

I helgen tog tiotusentals brasilianare till gatorna i regeringskritiska demonstrationer. Bakom protesterna står ett nätverk av grupper som beskrivs som ”Brasiliens tea party” och har som mål att avsätta presidenten.

Klädda i landslagets gula och gröna tröjor demonstrerade tiotusentals personer i över 200 brasilianska städer på söndagen. Protesterna riktar sig mot president Dilma Rouseffs hantering av landets ekonomiska kris och mot regeringpartiets misstänkta inblandning i en stor korruptionshärva.

Stödet för Rouseff har sjunkit stadigt sedan vänsterpresidenten med liten marginal omvaldes till en andra mandatperiod i höstas. Förtroendet är nere på rekordlåga 10 procent och två tredjedelar av de tillfrågade i en färsk opinionsundersökning anser att Rouseff borde avgå.

Mycket av missnöjet med Rouseff bottnar i regeringens oförmåga att vända den tilltagande ekonomiska krisen. Brasilien tampas med en negativ tillväxt och har en inflation på över 10 procent samtidigt som arbetslösheten skenar.

Missnöjet eldas samtidigt på av regeringspartiet PT:s inblandning i den stora korruptionshärvan kring det statliga oljebolaget Petrobras som just nu rullas upp. Hittills har ett dussintal chefer och tjänstemän gripits och misstankar har riktats mot ett femtiotal politiker.

Nio av politikerna hör hemma Rouseffs parti, men även politiker från sex andra partier misstänks vara inblandade. En majoritet – 31 av de 53 korruptionsanklagade politikerna – kommer från högerpartiet PP.

Inga konkreta misstankar har ännu riktats mot Rouseff, men hennes bakgrund som energiminister och styrelseledamot i Petrobras gör att många tror att hon varit inblandad på något sätt.

Flera politiska analytiker menar att anledningen till att just PT pekas ut som det mest korrupta partiet har mycket att göra med högerns kontroll av medierna.

– Skandaler med koppling till PT visas varje dag på teve, säger historikern Lincoln Secco vid Sao Paulo-universitetet till den latinamerikanska nyhetskanalen Telesur.

– Men det framkommer nästan ingen kritik alls av PMDB (Ett mittenparti som har lika många korruptionsanklagade politiker som PT, reds. amn.).

Bakom helgens demonstrationer ligger ett nätverk med högergrupper som har kopplingar till de oppositionella högerpartierna och finansieras av mäktiga brasilianska och multinationella företag. Nätverket har kallats ”Brasiliens Tea party” och likheterna med den amerikanska högerradikala rörelsen är slående.

Enligt en kartläggning som Telesur har gjort är gruppen Movimento Brasil Livre (”Fria Brasilien-rörelsen”) och högerstudentrörelsen EPL – som båda har kopplingar till de ökända amerikanska republikanska företagsledarna bröderna Koch – tongivande i proteströrelsen.

Andra framträdande grupper är VemPraRua (”Ta till gatorna”) som finansieras av Jorge Paulo Lemann, Brasiliens rikaste person, och Revolted online, en grupp med över 900 000 följare på Facebook som leds av en evangelisk pastor som förespråkar att landet återgår till en militärdiktatur.

Proteströrelsen har dessutom en enorm megafon i form av Globo – landets mest inflytelserika mediebolag som har smutskastat den brasilianska vänstern sedan 1960-talet.

Även om de lyckas mobilisera storskaliga protester så har dock högeroppositionen inte tillräckligt med stöd i parlamentet för att kunna avsätta presidenten. De saknar dessutom laglig grund för att göra det.

Men om inte ekonomin vänder snart och fler av Rouseffs partikollegor dras in i korruptionshärvan kan trycket till slut bli för mycket för den hårt ansatta presidenten.

Fakta: 

Petrobrashärvan

• Mutor på miljonbelopp misstänkts ha betalats till Brasiliens statliga oljebolag Petrobras chefer för lukrativa byggprojekt i bland annat Amazonas och längs den brasilianska kusten.

• Flera brasilianska såväl som internationella byggföretag, däribland partners till svenska Skanska, anklagas för att ha betalat ut mutorna.

• En del av pengarna ska ha förts vidare till ett femtiotal brasilianska politiker, inklusive energiministern och flera av president Dilma Rouseffs närmaste rådgivare.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2021 Fria Tidningen