• Rostos Don Ritu och Florin Moldovan har vid flera tillfällen blivit utsatta för våld och kränkningar av Lundabor.
Skånes Fria

Hatet ökar mot EU-medborgare i Lund

Spottloskor, sparkar och förolämpningar är vardag för hemlösa EU-medborgare i Lund. Och den senaste tiden har trakasserierna ökat, enligt både föreningen Hjälp tiggare i Lund och de EU-medborgare som Skånes Fria har pratat med.

­– Ibland tigger jag hela dagen och får inte ens 20 kronor. Jag skäms över att göra det. Men man är kapabel till vad som helst för att försörja sina barn, säger Florin Moldovan.

Han sitter på en bänk på Lunds central tillsammans med Crisan Locotus, Rostos Don Ritu och Federico Locotus. Alla har trötta ögon. En har en plastkasse tomburkar i handen. De har kommit från Rumänien till Sverige med hopp om att tjäna pengar så att de kan försörja sina familjer.

Det blev inte riktigt som de hade tänkt sig. Istället för att arbeta tvingas de tigga och leta burkar. De sover där de måste när härbärget är fullt: i buskar, på bänkar, ibland i någons bil.

Inte sällan råkar de ut för trakasserier, hot och våld från Lundabor.

– En gammal man kom fram och stampade hårt på mina fötter, säger Crisan Locotus.

– En kvinna slog mig med en påse och räckte ut tungan, säger Florin Moldovan.

– Ibland kommer folk kommer fram och skäller ut mig. De säger att jag ska jobba istället för att tigga, säger Federico Locotus.

Den senaste tiden har trakasserierna ökat, menar Federico Locotus.

– Det har blivit mer de senaste veckorna. Jag vet inte varför. Men jag blir inte sur på dem. Jag förstår att de reagerar. Vi vill jobba, men vi får inga jobb, så vi har inget val.

– Det är ju inte respektfullt, hur vissa behandlar oss. Men vad ska jag göra? Om jag reagerar så kanske polisen tar mig, säger Florin Moldovan.

Att hot och våld mot hemlösa EU-medborgare ökar ser också Joakim Månsson Bengtsson, ordförande i föreningen Hjälp tiggare i Lund.

– Det kan vara kränkande ord, att folk spottar på dem, ibland ren misshandel.

Föreningen Hjälp tiggare i Lund stöttar EU-medborgare att polisanmäla, men det är sällan det går så långt.

– Att till exempel bli spottad på är förfärligt nog en behandling de här personerna är vana vid. Många anmäler inte.

Den senaste tiden har debatten kring EU-medborgarnas situation varit intensiv i Lund. Frågan som diskuterats är huruvida kommunen ska göra en parkeringsplats i närheten av Sankt Knuts backar till boplats för EU-medborgare. Där ska de i så fall kunna bo i bilar och husvagnar och få tillgång till toalett.

Förra veckan upphävde Länsstyrelsen bygglovet för platsen, eftersom de närboende inte hade hörts om saken. Nu måste tekniska nämnden vänta på tusentals närboendes reaktioner innan beslut kan tas.

Joakim Månsson Bengtsson menar att debatten om boplatsen kan vara en orsak till att våldet och hoten ökat.

– Debatten har inte varit konstruktiv. Politiker har sagt saker som att vi inte kan hjälpa dem här, att de inte ska komma hit och förvänta sig saker. EU-medborgare målas ut som brottslingar. Den typen av uttalanden främjar hat och främlingsfientlighet.

Emma Berginger (MP) är ordförande i tekniska nämnden och den som såg till att bygglovet för den tänkta boplatsen först togs fram. Hon är inte förvånad över att EU-medborgare i Lund fått utstå mer hat den senaste tiden.

– Jag har inte sett någon statistik på detta, men jag kan tänka mig det eftersom samhällsklimatet blir allt hårdare. Det finns en stark nationell diskussion där vissa rasistiska partier vill förbjuda tiggeri, säger Emma Berginger.

Hon beklagar också den vändning diskussionen kring boplatsen i Lund har tagit. Berginger är inne på samma linje som Joakim Månsson Bengsson, att debatten kan ha fött mer hat.

– Det har varit en del hårda ord och osaklig kritik från meningsmotståndare. Jag har blivit anklagad för att cementera situationen som tiggarna befinner sig i. Folkpartisten Philip Sandberg säger att boplatsen kommer bli en kåkstad, när det i själva verket handlar om en camping stor som en villaträdgård. Jag tycker vi som politiker måste fundera på hur vi uttrycker oss. Det är utsatta människor vi pratar om.

På sin blogg skriver kommunalrådet Philip Sandberg (FP) mycket riktigt att han tror att en permanent boplats skulle kunna leda till en kåkstad.

– Det är svårt att förstå hur folk tänker när de bemöter andra människor med hat och våld. Samtidigt är det viktigt att vi politiker för en konstruktiv diskussion kring de här frågorna. Det ska inte bara vara partier som är främlingsfientliga och långt ut till vänster som ska prata om detta, säger Philip Sandberg.

Han ställer sig frågande till att hans uttalanden om EU-medborgare skulle leda till mer hat.

– Min uppfattning är snarare tvärtom. Genom att Miljöpartiet försöker tysta debatten och tabubelägga ämnet ökar snarare Lundabornas frustration.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu