• Unga hbtq-personer som har erfarenhet av sex mot ersättning ska kunna prata med personer anonymt genom RFSL Ungdoms nya projekt. Foto: JESSICA GOW/TT
Fria Tidningen

RFSL ungdom startar stödtjänst för hbtq-personer

Det är vanligare bland unga hbtq-personer att ha sex mot ersättning än bland andra unga – och de får ofta ett dåligt bemötande i vården när de söker hjälp. Nu startar RFSL Ungdom en ny digital stödtjänst.

– Att ha sex mot ersättning innebär inte automatiskt att man har stora problem. För en del kan det handla om att få bekräftelse i sin identitet, säger Gisela Janis, förbundsordförande för RFSL Ungdom.

Föreningen har genomfört en enkätundersökning som visar att 17,5 procent av de över 2 000 tillfrågade mellan 15 och 25 år har haft sex mot ersättning (enkäten har spridits på sociala nätverk som QX Cruiser och Grindr). Det kan jämföras med 1–2 procent bland ungdomar som definierar sig som hetero.

Betalningen görs inte alltid i pengar, utan kan lika ofta handla om ersättningar som bostad, mobiltelefon, alkohol, droger eller kläder. Flera i gruppen har en utsatt ekonomisk situation och vill kanske inte – eller vågar – bo kvar hemma, enligt Gisela Janis.

Många som svarat på enkäten vill ha stöd och någon att prata med. I de fall de försökt få stöd från till exempel vården så kan de vittna om ett okunnigt och dåligt bemötande. Två citat från enkäten: ”Det enda jag har mötts av är fördomar och dömande blickar, jag skäms inte för saker jag gjort, men började nästan göra det pga kuratorn” och ”Ungdomsmottagningen var transinkompetent och jag behövde agera lexikon”.

– Många möts av ett ifrågasättande kring sin identitet. Man kanske inte alls vill prata om att man är transperson, utan om att sätta gränser. För många börjar det redan när de ska fylla i en blankett om de är tjej eller kille. Men sedan finns det även fantastiska människor inom vården, säger Gisela Janis.

Projektet Pegasus kommer via hemsida och chatt att erbjuda information och stöd till unga hbtq-personer som har erfarenhet av sex mot ersättning. Där kommer man helt anonymt kunna få prata med någon, och man kan också bli slussad vidare till andra instanser för ytterligare hjälp. Pegasus kommer till en början ha chatten öppen måndagar mellan klockan 14 och 16 och onsdagar 18–20.

En viktig del av projektet är också att bedriva utbildning för personal inom till exempel vård, polis och socialtjänst.

– Det vi vill jobba för är hälsofrämjande. Vi vill möta personer där de befinner sig.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

SL: Sådana budskap är svåra att stoppa

SD:s reklamkampanj i tunnelbanan har mött massiv kritik – men enligt SL finns det inget hinder i lagstiftningen om exempelvis ett rent nazistiskt parti vill affischera på liknande vis.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu