• "Vill vi ha en liten, intern grupp som gör sina saker eller vill vi nå ut till allmänheten?" säger Filip Filipek om Malmö Prides storsatsning.
Skånes Fria

”Som liten festival kan Pride inte uppnå målet”

Malmö Pride storsatsar ­– och flyttar in i bland annat Turning torso. Samtidigt anordnar aktivister för första gången ett icke-kommersiellt alternativ.

Malmö Pride, som drar igång nästa vecka, firar 20 år med att bli större än någonsin förr.

I år flyttar Pride house från ABF till Scandic hotel. Ett eget Pride park byggs upp i Folkets park, med utställare och scenframträdanden hela veckan. Och i Turning torso hålls bland annat workshops i drag och burlesk.

– Torson är en symbolisk byggnad för Malmö och ett perfekt sätt att uppmärksamma vårt 20-årsjubileum, säger festivalgeneralen Filip Filipek.

Förra året gick 4 800 personer i prideparaden. I år hoppas och tror Filip Filipek att siffran blir 8 000.

– Vi har jobbat hårt för att växa. Vi vill nå ut med budskapet om allas lika värde till så många som möjligt.

Men storsatsningen har inte bara gett positiva reaktioner. Filip Filipek har fått höra att festivalen säljer ut sig.

– Det blir alltid så när det sker förändringar, det går inte att tillfredsställa alla. Men vi har ställt oss frågan: vad vill vi med festivalen? Vill vi ha en liten, intern grupp som gör sina saker eller vill vi nå ut till allmänheten? Vi vill det senare och som liten festival kan Pride inte uppnå målet.

Filip Filipek påpekar också att de flesta av festivalens programpunkter är gratis.

– Vi har satsat på sponsorer istället för att ha inträde.

Pride pågår 3 till 9 augusti. Samtidigt, 5 till 8 augusti, anordnas på Kvarnby folkhögskola för första gången Rosa/svart Pride. Arrangemanget riktar sig till HBTQIA-personer inom den utomparlamentariska vänstern.

– Dels vill vi rekrytera fler HBTQIA-personer till våra grupper, dels att vi som redan är aktiva ska lära oss mer, säger Johanna Andersson, som är med i arrangörsgruppen.

Idén till Rosa/svart Pride föddes förra året, då ett rosasvart block deltog i den stora prideparaden.

– Vårt fokus ligger inte på att kritisera Pride, vi är glada att vi kan gå i samma parad i år igen. Men vi vill visa att man kan lyfta andra frågor än de som lyfts i vanliga Pride. Vårt slutmål är socialism, det tror jag inte att Malmö Pride skriver under på.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag tycker om att styra upp och bestämma”

Som barn mimade hon till Michael Jackson och Destiny’s Child framför spegeln. I sommar har hon fått hela Malmö att sjunga med. Veckans Skåneprofil är Suzanne ”Suuz” Naffah.

Skånes Fria

Kristianstad vill stoppa fler ensamkommande

Ensamkommande barn i Kristianstad riskerar att fara illa - kommunen har varken har personal eller boenden nog. Politikerna menar att kommunen inte kan ta emot fler barn just nu.

Skånes Fria

Solig satsning i Sala

I Sala och Heby har invånarna gått ihop med företag och det lokala energibolaget och bildat en egen solenergiförening.

Landets Fria

Stor ökning av solceller

Föranmälningarna om installation av solceller har ökat med 108 procent under de senaste sex månaderna, enligt Eon.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu