Svenska Pegida lägger ner | Fria Tidningen
  • Motdemonstranter vid Pegidas demonstration i Malmö i slutet av juni.
Fria Tidningen

Svenska Pegida lägger ner

Den svenska grenen av hatgruppen Pegida har lagt ner efter flera misslyckade demonstrationer och interna stridigheter. – Det här visar verkligen att motstånd lönar sig, säger David Gaharia från No Pegida Sverige.

Historien för Pegida Sverige blev kort. De startade vid årsskiftet och har därefter genomfört demonstrationer i Malmö, Linköping, Uppsala och Göteborg. Vid alla demonstrationer har deltagarna varit en handfull medan motdemonstranterna varit mångdubbelt fler. Pegida Sverige har också bråkat internt.

– Vi ser det här som en stor vinst. Hade de inte mött så starkt motstånd hade det säkerligen inte slutat så här, säger David Gaharia från nätverket No Pegida Sverige.

Varför blev de aldrig starkare? De har till exempel trots allt nästan 10 000 gillningar på Facebook?

– Vi kollade upp siffrorna i början och det visar sig att ungefär hälften kommer från Tyskland. Vi vet också att engagemang på nätet och att ta sig ut på gatorna är två helt olika saker. Det fanns en förhoppning bland sympatisörer att det här skulle kunna bli stort men efterhand har mer ”rumsrena” rasister tagit avstånd från Pegida Sverige när de märkt hur inkompetenta de varit.

Den drivande bakom Pegida Sverige har varit tidigare galleristen Henrik Rönnquist som även är dömd för hets mot folkgrupp. Gruppen ska fortsätta under namnet ”För Sverige – nu”. På den nya hemsidan står det att de kommer att fokusera på ”svensk yttrandefrihet, våra värdegrunder, våra traditioner”. Detta ackompanjerat av bilder på midsommarfirande och svenska flaggan.

Pegida – Patriotiska européer mot islamiseringen av väst – startades i tyska Dresden hösten 2014. Deras regelbundna möten lockade snabbt tiotusentals deltagare. Försök att ordna liknande möten i andra delar av Tyskland var inte lika framgångsrika. Även i Dresden har antalet mötesdeltagare minskat efterhand och rörelsen har präglats av interna bråk.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

© 2022 Fria Tidningen