Ny festival vill bygga ett hållbart samhälle | Fria Tidningen
  • Arrangören Goodville har tidigare gjort flera andra arrangemang, men helgens blir den första upplagan av Goodwill Festival.
Fria Tidningen

Ny festival vill bygga ett hållbart samhälle

Hållbarhet står i fokus på Goodwill Festival som i helgen går av stapeln för första gången. Ett litet samhälle ska skapas – och under tre dagar vara hem åt människor som delar samma vision.

Med inspiration från bland andra legendariska Woodstock vill arrangören Anthony Drone skapa en alldeles speciell festival på Gålö, drygt tre mil söder om Stockholm.

– När vi bygger festivalen bygger vi ett litet samhälle, med bara människor som har samma vision.

I detta samhälle vill de komma bort från sådant som finns i det vanliga – som våld, ignorans och egoism – och istället hylla såväl människa som natur, berättar Anthony Drone.

– Vi vill att det ska vara ett uppvaknande för hållbarhet. Så mycket i vårt samhälle handlar bara om att konsumera, konsumera och konsumera.

Ett exempel är att det inte kommer finnas vanliga bajamajor, utan i stället speciella kompost-toaletter där innehållet sedan blir till jord. Maten kommer vara organisk, plastmuggarna är inte av vanlig plats – och vägarna kommer att lysas upp med hjälp av solenergi.

– Vi har inte kapaciteten att driva hela festivalen med solenergi, men vi kan i alla fall börja med detta, säger Anthony Drone och fortsätter:

– Vi vill låta alla uppleva att det är möjligt att vara 100 procent hållbara. Om så månnga människor kan leva hållbart i tre dagar, går det att göra i större skala också.

Även om den elektroniska musiken står i fokus på Goodwill Festival, vill man erbjuda fler typer av kulturupplevelser, som konst och teater. Dessutom kommer det att finnas ett healing-område, en plats för bland annat workshops, meditation och yoga. Anthony Drone beskriver området som ”samhällets” – festivalens – skola.

– Huvudfokus kommer att ligga på medvetenhet om andning. Det är det viktigaste vi har, och vi andas hela tiden, men tänker inte så mycket på hur vi andas. Det handlar om hur andning kan påverka dig, och du själv kan använda andningen.

Helgens festival blir den första, men Anthony Drone säger att det inte är en engångs-festival. Den elektroniska scenen har delvis haft ett dåligt rykte i Sverige som Goodwill Festival hoppas på att kunna fortsätta förbättra, för att sedan kunna växa.

– Det handlar om att samla människor med samma visioner, och sammanföra dem med varandra. Vi kommer inte att behöva göra så mycket, utan bara förena alla dessa människor och se magin skapas.

Fakta: 

Goodwill Festival

Var: Gålö

När: 24–26 juli

Arrangör: Goodville

Mer information: www.goodwillfestival.com

Rekommenderade artiklar

© 2021 Fria Tidningen