• Amerikansk polis griper förstamajdemonstranter i Oakland i Kalifornien.
Fria Tidningen

Allt mindre demokrati i FN:s medlemsstater

Demokratin är på tillbakagång och ett alltmer auktoritärt styre växer fram i 96 av FN:s 193 medlemsstater visar en ny rapport.

– Vi har känt till att angreppen mot fredliga aktivister ökat under en tid men förändringen är mer genomgripande än vad många tror. Vår granskning av 2014 visar att civilsamhället är hotat i ett stort antal länder, säger Dhananjayan Sriskandarajah, generalsekreterare för Civicus.

Nätverket lyfter fram exempel som mord på miljöaktivister i Brasilien och godtyckliga frihetsberövanden av aktivister som protesterat mot oljeprospektering i Kongo-Kinshasa.

”Omfattande och systematiska attacker för att inskränka medborgerliga fri- och rättigheter har tagit sig många uttryck – övergrepp, tortyr, kidnappningar och mord”, uppger Civicus, ett nätverk av organisationer och aktivister som arbetar med att stärka det civila samhället världen över, och som nyligen presenterade den nya rapporten.

Hälften av länderna som blir alltmer auktoritära återfinns i Afrika söder om Sahara, i Mellanöstern och i Nordafrika.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Vattenproblemen som klimatmötet glömde

COP21

För de över 650 miljoner människor som tvingas leva med brist på rent vatten riskerar problemen att förvärras i takt med klimatförändringarna.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu