”Vi behöver inte lyssna på andra” | Fria Tidningen
  • Pale Honey är en minimalistisk rockduo från Göteborg bestående av Tuva Lodmark och Nelly Daltrey. De är aktuella med sitt självbetitlade debutalbum.
Fria Tidningen

”Vi behöver inte lyssna på andra”

Det har gått fort för duon Pale honey bestående av Tuva Lodmark och Nelly Daltrey. Utomlands har de hyllats för sin debut-ep och när de nu släpper sitt album hoppas de även att Göteborg och Sverige är redo för dem.

Första singeln, Youth, från Pale Honeys debutalbum fick rejält med uppmärksamhet. Förutom mycket speltid på radio fick den bland annat ett fint mottagande i brittiska Sunday Times.

Nelly Daltrey som spelar trummor i bandet är inte så överraskad över responsen.

– Vi gör bra musik och är stolta över det vi skapat.

Nelly Daltrey och Tuva Lodmark fann varandra efter att Nelly bytt skola i högstadiet. De insåg att de hade mycket gemensamt och beslöt sig för att göra musik tillsammans.

– Ofta saknades vi på lektioner då vi istället hade smitit iväg till musiksalen för att spela, säger Nelly Daltrey.

Länge sökte de efter den perfekta basisten till bandet, men känslan har varit att de fungerat som duo.

– Vi vet vad vi vill göra och hur vi vill låta, så det är bara att utgå ifrån det. Vi får se vad som händer i framtiden. När vi spelar live har vi två extra musiker med oss, säger Nelly Daltrey.

Det är ingen underdrift att påstå att det har gått lätt för Pale Honey. Genom den ideella kulturföreningen Kulturungdom fick de förra året möjlighet att delta i MS Dockville festival i Hamburg och delade då scen med storheter som Thurston Moore och Warpaint.

– Spelningen var en del av en turné, som var allt annat än glamourös. Vi åkte runt med all utrustning i en kombi, det var rätt tungt emellanåt, säger Nelly Daltrey. Men Dockville var en höjdpunkt.

Efter att ha fått ett skivbolag intresserat har de arbetat intensivt det senaste året för att nå fram till det aktuella albumet. Genom producenten Anders Lagerfors fick de möjligheten att spela in albumet i en studio i Paris.

– Det var en viktig erfarenhet för oss och även roligt, säger Nelly Daltrey. Vi hyrde en lägenhet i Paris där vi satt och skrev låtar i sista minuten innan vi gick in i studion.

I slutet av april kom Tuva och Nelly tillbaka från en Europaturné. Och för första gången på två år spelade de nyligen inför sin hemmapublik.

– Det var lite annorlunda att ha vänner i publiken, kanske lite mer nervöst än vanligt, säger Nelly Daltrey. Den tidigare turnén har annars varit bra för oss för att slipa på liveshowen. Överlag är det grymt att spela live och låta den egna musiken få möta en publik.

Många jämförelser har gjorts mellan Pale Honey och White stripes. Nelly Daltrey säger att hon som trummis inspirerats av Meg Whites spelsätt.

– Hon spelar så himla enkelt, och Tuva och jag gillar också att göra minimalistisk musik. Från början var det att vi inte kunde spela så bra som gjorde att vi hittade vårt sound. Vi håller fortfarande på med att lära oss nya saker som vi nöter in.

Att Pale Honey kommer från Göteborg är svårt att höra när man lyssnar på deras musik. Här finns nämligen inga ekon av varken Broder Daniel eller Håkan Hellström, vilket annars verkar vara konceptet som gäller.

– De banden finns redan, och vi sneglar egentligen inte på andra band. Vi har inte så bra koll egentligen. Vi brukar aldrig känna till de band som folk refererar till. Vi kör på vårat eget sound istället.

Ett par spelningar är bokade framöver. Efter en spelning i London väntar ett par festivalspelningar här hemma.

– I samband med skivsläppet är det väldigt mycket annat just nu. Vi har mer att göra än att göra musik och dricka öl för tillfället.

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Solidaritetsorkester med hopp om framtiden

Christopher Ali Solidarity Quartet är svåra att sätta fingret på. Muslimsk mystik, ökenblues och svenskt vemod är några av inslagen på debutalbumet To Those Who Walked Before Us.

© 2019 Fria Tidningen