Ving: ”Vi tar inte politisk ställning” | Fria Tidningen
Fria Tidningen

Ving: ”Vi tar inte politisk ställning”

Resebolaget Ving ordnar resor till flera länder som klassas som diktaturer. De presenterar länderna med soliga sandstränder och andra möjligheter till förströelse och ingenstans nämns den politiska situationen i landet.

Ving ordnar resor till bland Thailand, Egypten, Turkiet och Förenade Arabemiraten. De tycker att människor själva måste få ta ställningen till var de vill åka.

– Vi gör resor dit många vill åka och tar inte politisk ställning. Grunden för oss är det ska vara säkert att åka till de platser vi ordnar resor till, säger Magdalena Öhrn informationschef på Ving och jämför köp av resor med konsumtion av kläder.

– Individen måste själv få ta ställning till om den vill köpa kläder som är tillverkade i till exempel Asien.

När Ving presenterar länderna ger de information om sådant som de tror att turisterna är intresserade av att få veta, som utflyktsmål, möjlighet till handel och närhet till stränder, uppger Magdalena Öhrn.

– Men vi länkar alltid till UD som ger sin bild av landet och som tar upp vad det är för styre och sådana saker. De är experter på området.

Att sluta resa till länder som Thailand och Förenade Arabemiraten skulle inte ge några positiva effekter för lokalbefolkningen, menar Magdalena Örn. Hon tror snarare att det skulle få motsatt effekt.

– Vi tror inte att det skulle vara bättre om vi slutade att resa till vissa länder – då stryps ju invånarnas kontakt med omvärlden helt och regimen får inte längre ögonen på sig utifrån. Sen skapar ju också turistindustrin jobb, vilket inte alltid kan vara negativt.

Enligt Magdalena Öhrn är turismen en viktig inkomstkälla för många länder. Den beskrivning Jennie Dielemans ger i sin reportagebok Välkommen till paradiset, om hur en mycket liten del av turisternas pengar hamnar hos lokalbefolkningen, känner hon inte igen. Enligt en stor internationell undersökning vid den tid då boken kom ut (2008) försvann 70 procent av de pengar som turisterna omsatte i Thailand från landet. Men Magdalen Öhrn är tveksam till om detta verkligen stämmer. Hon berättar att turisterna i Thailand köper glass och läsk av lokalbefolkningen, går till lokalbefolkningens barer och restauranger, åker buss som körs av lokala chaufförer och att de som arbetar på hotellen är thailändare.

– Det är klart att om turister slutar komma till ett land så försvinner pengarna.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria Tidningen