”Pride handlar om att behålla våra rättigheter” | Fria Tidningen
Fria Tidningen

”Pride handlar om att behålla våra rättigheter”

Charlie Holmstedt är en av arrangörerna bakom Norrköping Pride som drar igång fredagen den första maj.

Ni inleder en månad då det kommer att hållas nio olika Pridefestivaler i Sverige, vad tänker du om det?

– Jag tycker att det är helt fantastiskt! Speciellt att det hålls så många på mindre orter där det verkligen behövs. Många hbtq-personer drar sig till större städer eftersom det är lättare, det är mer öppet och det finns mer diskussion kring det. Där är man mer anonym också och blir inte offentliggjord om man till exempel som kille håller en kille i handen. Jag ser gärna att alla städer har en Pridefestival.

Varför blir det fler och fler Pridefestivaler?

– Dels är det ett väldigt roligt arrangemang att anordna, det är mycket fest och annat kul. Men sen handlar det också om att det är allt fler som engagerar sig i de här frågorna och det tror jag beror på att vi märker att det behövs. Sveriges tredje största parti är emot de här frågorna och runtom i världen ser vi att det går bakåt. Det peppar folk att göra något – när andra delar går bakåt, måste vi gå framåt.

Men räcker det ändå inte med Stockholm Pride?

– Nej, alla har inte möjlighet att åka på den och är man ung kanske ens föräldrar inte släpper iväg en till Stockholm. Därför är det jättebra att ha lokala arrangemang, det blir mycket mer tillgängligt, inte bara för dem som vill delta men även för folk som behöver se det. Det blir mycket mer in på huden att se lokala människor, människor som man ser varje dag, då blir det inte så konstigt och något som man bara sysslar med där borta i Stockholm.

Varför är sådana här arrangemang så viktiga?

– Det är inte ett mål att Pride ska försvinna, utan det ska finnas kvar för att påminna oss om hur lätt rättigheter kan tas ifrån oss. Det finns fortfarande jättemycket problem, till exempel transpersoners rättigheter, men även när det är ”fixat” så är det viktigt att ha kvar Pride för att påminna oss om att det har inte alltid varit bra. Just paraden handlar ju också om att visa upp oss, för om man inte syns så finns man inte och då pratas det inte om oss. Och pratas det inte, så kan våra rättigheter tas ifrån oss. Pride handlar om att behålla våra rättigheter.

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2018 Fria Tidningen