• Anders Karlsmark, Svante Fregert, Peter Puders och Eva Sonesson går upp på scen igen.
Stockholms Fria

Den mörka punkens flaggskepp

Commando M Pigg upplöstes 1990 och har jobbat fem år med nya plattan. ”Vi är samma band men med en helt annan klangbotten”, säger trummisen Svante Fregert.

30 år efter den senaste plattan på svenska släpper den svenska postpunkens flaggskepp en ny skiva. Och När dom dumma har fest är inte något test eller ett kort återbesök. Commando M Pigg har jobbat i över fem år med låtarna.

– Vi är samma band, med samma rötter, men med en helt annan klangbotten, säger trummisen och textförfattaren Svante Fregert. Vi är 56 och 57 år och våra livserfarenheter påverkar förstås hur vi låter. Så det blev en lägesrapport om våra själars och samvetens flykt undan tiden.

Commando M Pigg, sedermera Commando, gav på 1980-talet ut en rad skivor som gav dem en egen plats i svensk musikhistoria. Singeln Kemal och den första LP:n fångade kärnan i postpunken. En stil som föddes ur punkens attityd, men som med Cure, Siouxsie and the Banshees och Joy Division tog mer experimentella och mörkare vägar.

Tidiga Commando M Pigg var mycket trummor och rytmisk bas, plus en lekfull gitarr. Och så Eva Sonessons karakteristiska sångröst förstås, det som gjorde att bandet verkligen stack ut i Musiksverige. På andra skivan Mot stjärnorna hittade de det melodiösa flyt som blev deras signum och som fick så många positiva recensioner och en trogen publik.

– 1980 fanns det en öppenhet för ny musik i Sverige, säger Svante. Influerade av band som Gang of Four fick man låta lite hur som helst. Vår första platta byggde på skumma takter och texter gjorda med cut up-teknik. Plattan efter bytte vi sound helt. Då fanns också en alternativ infrastruktur i form av proggens och punkens musikföreningar och samdistribution. Och så kom tidningen Schlager som skrev om allt det nya. Tidigare bestod media av Ulf Lundell sidorna upp och sidorna ned.

Hur är det att börja om?

– Både spännande och nervöst, säger Eva Sonesson. Det finns så mycket känsla och nerv i det där med att gå upp på scenen för att första gången testa om en ny låt fungerar. För mig är det roligaste att möta en publik. Men det är en hel del ångest med att vi är äldre nu och att det är så höga krav. Musikklimatet känns ängsligt och jag hoppas man lyssnar på det vi säger, inte bara refererar till det som var. Och skit i hur gamla vi är, lyssna på musiken.

Det nya albumet hamnar någonstans mellan första och andra skivan. Det är lätt att känna igen bandet, men det finns nytt att upptäcka. Texterna har underfundiga och inte sällan dubbeltydiga budskap. Ett arv från de tidiga åren men rakare, mer här och nu.

– Allt vi gör börjar i Svantes skrivande, säger basisten Anders Karlsmark. Orden är grunden för Commando M Pigg. Och eftersom vi bor i Stockholm, Lund och Uppsala tog det länge innan vi hittade ett sätt att jobba ihop.

När journalisten Svante Fregert har skrivit ned alla idéer på en liten lapp på jobbet tar Eva fram sin gitarr hemma och testar vad som fungerar. Därefter börjar Anders jobba i sin studio och bollar resultatet med gitarristen Peter Puders som bland annat spelat med Imperiet. När de är nöjda går ett utkast till producenten Nille Pernhed som sätter en ljudmässig finish.

– Jag såg härom dagen att det var över 1 000 ljudfiler på min hårddisk, säger Peter. Så det är mycket som har rensats bort. När vi är klara spelar vi in låtarna på nytt live i Nilles studio. Bara sång, bas, trummor och gitarr. Då känner vi vad som fungerar bäst.

Musiklivet har förändrats under åren Commando M Pigg har vilat.

– På den tiden hade vi ett skivbolag som ordnade det mesta, säger Peter. Vi gjorde en skiva om året, sedan var det några få typer på tv och radio som bestämde vad som skulle spelas. Därefter var det dags för turné, något som sällan gav mycket pengar. Men vi kunde leva på spelandet.

– I dag är allt mer fragmenterat, säger Anders. Alla är kulturentreprenörer som måste hålla på med massa olika saker inom musik, teater och annat för att få ihop det. Den nya skivan gör vi på mitt bolag, så vi har full kontroll över hela processen. Det är som punk igen fast allt sker under momsreglerade former.

För Commando slutade de sista åren i ett ständigt turnerande i Europa. En hektisk tid, med allt vad det innebar av att vara på resande fot.

– 80-talet är något jag inte minns helt och hållet, säger Anders. Och hela 90-talet blev min baksmälla. Det tog tio år innan jag rehabiliterade mig. Och någonstans var det familj och barn som vände det hela. Att vi spelar igen beror nog på att våra barn har blivit äldre. Det finns plötsligt tid igen.

När bandet började sjunga på engelska och allt kretsade kring nästa turné försvann kärleken till musiken. Men nu är den kreativa glädjen tillbaka.

– Att få fram essensen ur någonting, det är det jag går på i dag, säger Peter. Commando M Piggs verkliga kitt är det kreativa jobb vi gör tillsammans.

– Ja, bandet är helt och hållet en kollektiv grej, säger Anders. Vi är fyra individualister som kanske inte alltid bör umgås för länge eftersom vi är så olika, men det går inte att plocka bort någon. Det känns viktigt i dessa tider av individualism. Vi har alltid trott på den kollektiva kraften.

Fakta: 

Commando M Pigg

• Bildades 1980 i Stockholm, aktiva under tio år. Blev ett av den så kallade nya vågens mest omskrivna band. Återförenades 2008.

• Består av Eva Sonesson, sång, jobbar i dag som veterinär; Svante Fregert, trummis och textförfattare som spelade i Lunds första punkband City Kent, har just slutat som chefredaktör på Kyrkans tidning; Anders Karlsmark, basist, senare sångare och gitarrist i Submachines och KMFLR, har i dag opera/newwavebandet defiXions och skriver film- och teatermusik samt Peter Puders, gitarrist som spelat med TT-Reuter, Imperiet och Thåström, gjort studioinspelningar med Ulf Lundell och Kajsa & Malena, gör egen musik och spelar även med TT-Reuter.

• Aktuella med nionde albumet När dom dumma har fest, det första på svenska sedan ”En stjärna bland faror” (1984). Släpps 22 april, 20 maj spelar de på Debaser strand.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Nu skrivs 80-talets ockupanthistoria

Boken Vårt 80-tal dokumenterar husockupationer och vänsteraktivism. "Nu skriver vi vår egen historia", säger Mandra Wabäck, redaktör.

Stockholms Fria

Slättpunk på uppgång

Asta Kask har banat väg för ett aktivt musikliv i Skaraborg. Nu kommer en samlingsskiva med lokal punk.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu