Turné för en fallen trubadur | Fria Tidningen
  • Det är 100 år sedan kampsångaren Joe Hill avrättades i USA. Nu åker Kristian von Svensson på Joe Hillturné tillsammans med amerikanen David Rovics.
Fria Tidningen

Turné för en fallen trubadur

Trubaduren Kristian von Svensson tar med sig amerikanen David Rovics på turné för att hylla Joe Hill. Ett av stoppen blir givetvis i Joe Hills hemstad Gävle.

Det var när Kristian von Svensson var med i Unga örnar som han först hörde talas om Joe Hill. Där sjöng de sången Luffaren, minns han.

– Men då hade jag ingen koll på vem Joe Hill var, eller vad han hade betytt för proteströrelsen under 1900-talet. Det tog ett tag innan jag identifierade melodin till Luffaren, som är Jesus älskar alla barnen.

Att utnyttja välkända religiösa och melodier och sätta en ny text till var typiskt för Joe Hill.

– Det var en medveten strategi att använda melodier som folk kände till, och de fick en knorr genom att Hill satte sina satiriska texter till dem.

Hur var Joe Hill som textförfattare?

– Dels sjöng han om det han såg runt omkring sig, sen gjorde han mycket beställningsjobb från facket, att sjunga mot strejkbrytare och så vidare. Förutom att Hill ofta använde religiösa sånger färgade han ofta låtarna med religiösa bilder. Den kända textraden You’ll get a pie in the sky when you die är ett exempel på detta. Möjligtvis var Hill även före sin tid gällande jämställdhet. The rebel girl handlar ju om kvinnornas plats i arbetarrörelsen.

I Sverige finns det många som inte känner till Joe Hill, och Kristian von Svensson tror att detta kan bero på att vi saknar den sångtradition som Hill verkade i. I dag är det vanligare att föra ut politik genom sånger. Kristian von Svensson nämner som exempel Feministkören i Malmö som under protesterna mot Reva satte ny text till slagdängan Vill du ligga med mig.

– Det var exakt så Joe Hill gjorde. 100 år senare känns detta grepp fortfarande fräscht.

Tillsammans med amerikanen David Rovics kommer Kristian von Svensson att ge sig ut på en intensiv turné för att hylla Joe Hill.

– Det blir en svensk respektive amerikansk efterföljare som hyllar svensk-amerikanen Joe Hill. Jag kommer att prata om Joe Hills betydelse i Sverige, och även exemplifiera hans metod. Rovics får prata om den amerikanska historien. Han kommer även spela egna låtar.

David Rovics är en uppmärksammad protestsångare som turnerar kontinuerligt i fyra världsdelar. Precis som Joe Hill är han aktiv i facket Industrial workers of the world, IWW.

– Han är vår tids Joe Hill, förklarar Kristian von Svensson.

I Stockholm blir det två spelningar, och till spelningen på Kafé 44 gästar punkveteranen Johan Johansson och Maja Heurling, som spelar sånger inspirerade av Moa Martinson.

Givetvis blir spelningen i Joe Hills hemstad Gävle speciell.

– Det ska bli väldigt roligt. David Rovics har inte varit där tidigare, och för honom måste det vara kul att besöka Hills barndomshem och spela där.

Fakta: 

Aktuellt under Joe Hill-året

Länsmuseet Gävleborg visar utställningen Joe Hill – Martyren från Gävle. Pågår till och med 6 september.

Karneval förlag ger i vår ut Mannen som aldrig dog, en svensk översättning av William M. Adlers biografi av Joe Hill.

Många lokala föredrag och spelningar till Joe Hills minne.

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

© 2021 Fria Tidningen