• Aktivisterna i kampanjen "Bring back our girls" kräver att regeringen ska rädda de över 200 skolflickor som fortfarande är försvunna efter att ha kidnappats av Boko Haram.
Fria Tidningen

Skolflickor fortfarande i Boko Harams händer

Boko Haram blev för många kända genom mass-kidnappningen av över 200 skolflickor förra året. Kampanjen ”Bring back our girls” väckte stor uppmärksamhet i omvärlden, men trots att snart ett år gått har flickorna inte återförts.

Aisha Yesufu och 30 andra kvinnor samlas varje dag i parken Unity Fountain Park i huvudstaden Abuja för en två timmar lång demonstration. De driver kampanjen ”Bring back our girls” – ge oss tillbaka våra flickor – som i snart ett års tid kämpat för återförandet av de kidnappade studenterna.

Till en början hade kampanjen stort stöd, många kändisar och högt uppsatta engagerade sig, berättar Aisha Yesufu.

– Men de har gått vidare nu, konstaterar hon krasst.

– Flickorna är barn till fattiga så nigerianerna har glömt bort dem. Om de var barn till rika och kända människor skulle många fler kräva deras frigivning.

Det var i april förra året som över 200 skolflickor fördes bort från staden Chibok i nordöstra Nigeria. En samling beväpnade män slog till mot skolan där studenterna gick och tog med sig eleverna i lastbilar. Boko Haram tog snart på sig kidnappningen och kampanjen ”Bring back our girls” startade för ett återförande av flickorna. Men trots att snart ett år nu har gått är de fortfarande försvunna.

Tvärtemot förväntningarna på att valet skulle skapa diskussioner kring lösningar på hur flickorna ska räddas, har vare sig invånare eller politiska aktörer uttalat sig i någon större utsträckning. Att representanter för den nigerianska regeringen nyligen besökte Chibok för att påbörja uppbyggnaden av skolan varifrån flickorna rövats bort ser merparten aktivister enbart som ett sätt att försöka vinna röster inför valet.

– Hur kan man ens prata om att bygga upp skolan igen när flickorna inte återfunnits? säger Gloria Agema som arbetar med genusfrågor vid Transition Monitoring Group, en koalition av civilsamhällesorganisationer.

– Politikerna ser bara till sina egna intressen istället för att fokusera på flickornas bästa. Resultatet är att flickorna fortfarande är i terroristernas händer. I en sådan här situation borde politikerna verkligen ha gått samman för att på allvar göra något.

Oavsett valutgången i morgon kommer aktivisterna i ”Bring back our girls” fortsätta att kämpa, säger Aisha Yesufu.

– För oss som är kvar i kampen är det inte ett alternativ att dra oss tillbaka.

Fakta: 

Vill ha egen stat:

Boko Haram består av salafister som eftersträvar en islamiskt styrd stat och har blivit alltmer våldsam efter en upptrappning som inleddes efter att grundaren Muhammad Yusuf skjutits ihjäl av polis i samband med att han greps 2009.

Angrepp har skett på institutioner och representanter för den nigerianska staten, religiösa ledare, journalister, moskéer och kyrkor. Mer spektakulära aktioner som gruppen tagit på sig ansvaret för inkluderar ett bombdåd mot FN-byggnaden i Abuja 2011 och masskidnappningen av över 200 skolflickor i Chibok 2014.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2024 Fria.Nu