Boko Haram gynnar ex-diktator i Nigeria | Fria Tidningen
  • Kommer ex-diktatorn Muhammadu Buhari vinna valet på lördag?
Fria Tidningen

Boko Haram gynnar ex-diktator i Nigeria

I morgon, lördag, går det uppskjutna nigerianska presidentvalet till slut av stapeln. Terrororganisationen Boko Haram sägs vara anledningen både till det uppskjutna valet och till att många kan komma att rösta på en före detta diktator.

Presidentvalet var planerat till den 14 februari, men sköts i sista stund upp till den 28 mars, i morgon lördag. Anledningen var, enligt president Goodluck Jonathan, att regeringen och armén skulle kunna hantera säkerhetshotet som den islamistiska terroristgruppen Boko Haram utgör. Oppositionen menar dock att det snarare handlar om ett sätt för presidenten att vinna tid för att få upp de låga opinionssiffrorna.

Sittande presidenten Goodluck Jonathan anses ha misslyckats i bekämpandet av Boko Haram och anklagas dessutom för omfattande korruption. Trots att Buhari tog makten genom en statskupp 1983 och sedan styrde landet med järnhand fram till 1985, ses han nu som ett alternativ till den i mångas ögon misslyckade presidenten.

Kritiken mot Goodluck Jonathan har växt i takt med Boko Harams framfart. Rörelsen driver sedan 2009 en väpnad kamp för en islamistisk stat i nordöstra Nigeria och presidenten anklagas för att inte ha infört tillräckliga åtgärder för att bekämpa den. 18 000 personer har dödats i Boko Harams attacker och 1,5 miljoner har drivits på flykt. Under de senaste veckorna har dock armén med stöd från styrkor från grannländerna Tchad, Kamerun och Niger lyckats driva tillbaka Boko Haram och frigöra dussintals städer som tidigare kontrollerades av terroristerna.

− De blir svagare för varje dag som går, säger president Goodluck Jonathan till BBC.

Men hotet och framför allt konsekvenserna av dess framfart är fortfarande stora. Framför allt för de 1,5 miljoner internflyktingar som nu kommer ha svårt att kunna rösta. Regeringen har uppgett att flyktingar som lever i läger inom sin egen stat kommer att kunna rösta i särskilda röstcentra, men för andra flyktingar verkar möjligheterna att rösta i princip obefintliga. Människor som flytt från Boko Haram uppmanas att återvända till sina hem, men i flera områden är man avvaktande eftersom de statliga strukturerna ännu inte är återställda, något som får till resultat att en betydande del av befolkningen inte kommer ha möjligt att kunna rösta.

Hotet om våld gör också att många människor kan komma att dra sig för att delta i valet. Valet 2011 följdes av en våg av våldsamheter i de norra delarna och organisationen International Crisis Group uppskattar att 800 personer dödades efter valet då Goodluck Jonathan kom till makten. Det har också förekommit oroväckande hot från det oljerika Nigerdeltat i söder där de som stödjer den sittande presidenten hotar med att stänga ner oljeproduktionen om deras kandidat inte blir omvald. Som en förebyggande åtgärd har trupper placerats ut i en del viktiga städer. Oppositionen menar dock att militärernas närvaro vid vallokalerna är ett sätt att tysta oppositionen och påverka valresultatet.

Enligt Eurasia Group leder just nu Buhari i mätningarna, men in i det sista är valet jämnt. Om det förmodade låga röstdeltagande kommer att tjäna till Goodluck Jonathans fördel återstår att se. Men den största utmaningen för alla kommer att bli att hålla ett säkert och våldsfritt val.

Fakta: 

Presidentvalet i Nigeria:

Huvudmotståndarna i valet är den sittande presidenten Goodluck Jonathan från People’s Democratic Party, PDP, och Muhammadu Buhari, ledare för oppositionspartiet All Progressive Congress, APC.

Goodluck Jonathan var vicepresident mellan 2007 och 2010. 2011 valdes han till president i vad som betraktas som rättvisa val.

Muhammadu Buhari är tidigare general och styrde Nigeria 1983–1985 efter att ha tagit makten genom en statskupp. Han har tidigare kandiderat vid presidentvalen år 2003, 2007 och 2011.

Valet skulle ha hållits den 14 februari men sköts upp till den 28 mars på grund av vad som uppgavs vara ett säkerhetshot från terrororganisationen Boko Haram.

Rekommenderade artiklar

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2020 Fria Tidningen