• Eva Bonde och Jennie Lindholm är redaktörer och intitiativtagare till den nya kvinnohistoriska tidskriften “Historiskan”.
Fria Tidningen

Historiens försvunna kvinnor återuppstår i Historiskan

I augusti kommer Sveriges första och enda historietidning med fokus på kvinnor. Eva Bonde och Jennie Lindholm vill lyfta fram de kvinnoöden som inte fått plats i andra historietidningar.

Nyligen kom den nedslående nyheten om att de läroböcker som används i svenska skolor innehåller skrämmande få kvinnor. Dagens Nyheters granskning visar att kvinnor endast utgör 13 procent i de vanligaste läroböckerna. Och ännu värre – det fanns i vissa böcker fler namngivna nazister än namngivna kvinnor.

– Det är slående hur sällan kvinnor syns i historieskrivningen, säger Eva Bonde, en av två initiativtagare till den nya tidningen Historiskan – en kvinnohistorisk tidskrift.

– Vi vill vara med och ändra på det.

Det var för nästan precis ett år sedan som Eva Bonde, redaktör på Allt om historia, och Jennie Lindholm, layoutansvarig på Populär historia, bestämde sig för att starta Facebook-sidan ”Historiskan”. Här skulle de lägga upp inlägg om alla de intressanta kvinnoöden de stötte på i arbetet, men som av olika anledningar inte kunde komma med i deras respektive tidskrifter.

– En av anledningarna till att det inte kan tas med i tidningarna är att det material som finns om kvinnor är knapphändigt och ofta inte räcker till en hel artikel. Då passade Facebook bra eftersom det är ett annat forum där man kan skrivare lite kortare, säger Eva Bonde.

Facebook-sidan blev snabbt populär och gillas i dagsläget av nästan 9 000 personer. Nu ska Eva Bonde och Jennie Lindholm testa om det även finns ett intresse av att läsa om kvinnohistorierna i ett annat format.

– Vi upplever det som att det finns ett hål på marknaden för en sådan här tidskrift och vi har fått enormt mycket positiv respons. Många mejlar oss och skriver att de tycker att det är fantastiskt, säger Eva Bonde.

Är de historietidningar som redan finns för dåliga på att lyfta fram kvinnor?

– Rent allmänt så är det män som får framträda i historieskrivningen. Delvis beror det på att det är en kommersiell verksamhet, man vet att vissa grejer säljer, som till exempel andra världskriget. Sedan beror det också på att det ofta är män som redaktörer och chefredaktörer – ofta väljer man ju att berätta de historier som man själv känner igen sig i och kan relatera till.

Ett annat problem vad gäller publicering av kvinnohistorier är att det sällan finns några bilder, säger Eva Bonde.

– Längre tillbaka var det ofta enbart adliga som avbildas på till exempel målningar. Det finns inte så många tavlor av bondekvinnor. Den kvinnohistoria som finns är ofta från de lite högre klasserna.

Det är just detta som de ser som den största utmaningen med tidskriften, att hitta tillräckligt och dugligt material att fylla den med.

– Ett nummer har vi lyckats fylla utan problem. Men förutsatt att det blir fler nummer blir det absolut en utmaning att hitta tillräckligt bra och tillräckligt material för att fylla en hel tidning.

Till en början är ett nummer planerat att utkomma den 6 augusti. Det blir ett slags testnummer för att se om det finns något intresse.

– Det är svårt att avgöra på förhand. Men vi hoppas och tror att det finns ett intresse, det känns så.

De har än så länge inte fått några negativa kommentarer, men problem och avvägningar finns.

– Vårt mål är att vara så breda som möjligt. Ofta blir de så att man skriver om det som ligger nära en själv och det är något vi gärna vill undvika. Vi vill lyfta fram olika nationaliteter och klasser. Vi är två personer som verkligen har en cis-bakgrund och transpersoners historia är en del som absolut inte lyfts fram och som vi också vill täcka in.

För det är en svår avvägning, att göra en historietidning om ”bara kvinnor”, tycker de själva.

– Det är något vi diskuterat väldigt mycket. I den här handlingen att göra en separat kvinnotidning, finns det en risk att det tolkas som att man sätter kvinnor i en underkategori eller subkultur till den ”riktiga” historien, säger Eva Bonde.

– Men för att bryta den vanliga och felaktiga upplevelsen om att det inte finns några kvinnor att skriva om måste vi lyfta fram kvinnor. Den historieskrivning vi har nu ger ett felaktigt intryck av att det genom alla tider alltid varit män som dominerat historien. Generationer av flickor har växt upp – och växer fortfarande upp – i tron att historia enbart är en manlig angelägenhet och att kvinnor aldrig gjort något av vikt, säger hon och fortsätter:

– En dag ska Historiskan inte vara nödvändig, men för att nå dit måste vi lyfta fram de kvinnor som faktiskt finns.

Fakta: 

Historiskan

Det första numret av Historiskan kommer ut 2 april och kommer att kosta 79,90.

På Facebook-sidan ”Historiskan” görs kontinuerligt inlägg om kända och okända kvinnor ur historien.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu