Krönika


Anna Erlandsson
Fria Tidningen

”Ingen utgår från att jag vill spela för min egen skull”

Det finns en patriarkal struktur inom spelvärlden som märks tydligt, skriver Anna Erlandsson.

Det finns få saker jag tycker är så avslappnade som att spela tv-spel. Man kommer hem efter en kass dag på jobbet, det regnar och överallt i nyheterna står det om kaos, krig och misär. Att då sätta sig och rädda en fiktiv värld från ondska gör underverk för min själ. Jag kallar mig själv för gamer, något jag är stolt över. Tv-spelandet och dator-spelandet har breddat min värld och gett mig många nya vänner jag inte velat vara utan. Det är en del av mitt liv och något jag genuint älskar.

Men som kvinnlig gamer har jag blivit ifrågasatt och fått rejält med skit, tyvärr uteslutande av killar som undrar varför jag sysslar med något så okvinnligt som spel eller som måste testa mig för att se om jag är tillräckligt bra för att vara en gamer. Jag får höra att jag inte har spelat tillräckligt länge, att jag inte är tillräckligt duktig. Eller så spelar jag bara för att få ligga alternativt för att göra min pojkvän glad. Ingen utgår från att jag vill spela för min egen skull. Detta bemötande är inget som enbart drabbat mig utan märks hela vägen upp på proffsnivå.

I slutet av november blev svenska före detta världsmästaren i Starcraft 2, Madeleine ”Maddelisk” Leander, inbjuden att spela i en turnering. Hennes motståndare twittrade innan start ut följande: ”Gonna rape some girl soon”. Arrangörerna för turneringen valde att stänga av spelaren, något jag stöttar helt. Det borde varit utrett där men icke.

På sin blogg skrev Maddelisk att hon fått ta emot hundratals hot där anonyma människor hoppades att hon skulle dö eller våldtas. Hon anklagades också för att inte kunna ta ett skämt och att hon därför inte borde ha något med gaming att göra. Notera då att hoten ramlade in trots att det var turneringen som på eget initiativ stängde av spelaren. Det var inte något som Maddelisk begärt. Samt att spelaren bett om ursäkt, erkänt att det var kasst sagt och bett om ursäkt till henne. Maddelisk fick ta emot allt hatet för att hon var en kvinnlig gamer som ”inte kunde ta ett skämt.”

I min värld är inte dödshot och våldtäktshot det minsta roligt men detta är tyvärr inget unikt eller ovanligt.

Det finns en patriarkal struktur inom spelvärlden som märks tydligt, från att det anses okej med ett sexistisk språk där tjejer nedvärderas till att kvinnliga gamers hotas. Det som drabbade Maddelisk bottnar i åsikten att kvinnliga gamers inte hör hemma i spelvärlden, oavsett intresse eller talang. Detta gör att många kvinnliga gamers ofta inte vill säga att de är tjejer när de spelar online eller i värsta fall slutar att spela helt.

Det finns ingen självklar lösning på hur man motverkar hatet mot kvinnliga gamers. Problemet är djupt rotat i hela spelvärlden, från spelare till tillverkare och har fått pågå under flera år. Med bakgrund av allt detta gör det mig glad att många i den svenska spelbranschen i år verkar greppa hur allvarligt det är när kvinnliga spelare blir hotade till den grad att det går mot dödshot.

Det nya svenska initiativet Diversi som arbetar med att främja mångfalden i spelbranschen och som jobbar aktivt för ett bra spelklimat för alla lyser för mig väldigt starkt här och jag hoppas på att se fler sådana under 2015. Det behövs för att skapa en bättre spelvärld med mindre sexism och för att få ett slut på trakasserierna mot kvinnliga gamers.

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu