Replik: Nätstrumpor bättre än röda strumpor | Fria Tidningen
  • Att dela med sig utan att varken staten eller kapitalet lägger sig i. Erik Pihl ser till exempel wikipedia, couch surfing och crowd funding som exempel.
Fria Tidningen

Replik: Nätstrumpor bättre än röda strumpor

Erik Pihl, Tekn. Dr, energi och miljö, kommenterar Linn Spross krönika Kapitalismen bromsar teknikutvecklingen (17/12-14).

Linn Spross skriver att om vi vore kommunister skulle vi ha superstarka nylonstrumpor, bo i rymden och ha tillgång till fri energi via Tesla-torn. Det är ju en väldigt attraktiv framtidsvision. Verkligheten är dock sådan att den som vill bo i rymden snarare bör vända sig till det privata företaget SpaceX, som erbjuder en enkel resa till Mars. Vad gäller Teslas experiment med trådlös telegrafi och kraftöverföring, i det så kallade Wardenclyffe tower, så är det mest sannolikt att kraftöverföringen inte hade fungerat särskilt bra, om alls. Det är också mest troligt att det lades ner av den enkla anledningen att en annan uppfinnare, Marconi, hade designat ett billigare sätt att göra transatlantisk kommunikation.

Kapitalism har onekligen sina baksidor och systemfel, men det gäller lika mycket för kommunism. Båda kan sluta med att utarma befolkningen. I boken Why nations fail, av Acemoglu och Robinson förklaras varför. System där den kreativa kapaciteten hos flertalet i befolkningen inte utnyttjas kommer att misslyckas med innovation och välfärdsskapande. Det gäller både i länder där kapitalistiska landägare tvingar andra att jobba för slavlöner på plantager eller i fabriker, och i länder där en kommunistisk regim bestämmer allt och inte låter visionära entreprenörer komma fram.

Särskilt illustrerande är ”Det stora språnget” som kinesiska kommunistpartiet genomförde 1958–62. Staten drev igenom enorma toppstyrda program för att öka produktionen, vilket istället fick till följd att produktionen föll och mellan 18 och 30+ miljoner människor dog, främst av svält och våld relaterat till reformerna. I flera kommunistiska länder, bland annat Kina och Kambodja, har dessutom intellektuella och konstnärer förföljts, vilket knappast bidragit till vare sig uppfinningsrikedom eller ett bättre samhälle.

Det är tid att sluta med en naiv tro på förenklade och arkaiska lösningar. Både kommunism och kapitalism kommer från ett patriarkalt och toppstyrt 1800-tal. Det finns i dag en massa andra bra idéer som vi borde bejaka istället, olika former av blandekonomier och nätverksbaserade demokratiska/ekonomiska system. Kommunikationsteknologin har gjort sådant som crowdfunding, maker spaces, couch surfing, wikipedia och fildelning möjligt. Många av dessa rörelser utmanar de traditionella systemen genom att kringgå gamla institutioner och företag. Det bygger på att dela med sig – utan att varken staten eller kapitalet lägger sig i. Innovation och demokrati skapas inte i styrelserum eller partihögkvarter, utan där människor möts och interagerar.

Till sist det här med strumporna. Superstarka nylonstrumpor skulle behöva göras betydligt tjockare så de vore nog rätt stela och obehagliga att ha på sig. Dessutom bryts nylon ner i UV-ljus, så den som vill ha dem hela livet får se till att stanna inomhus. Det finns nog bättre och (ekologiskt) hållbarare material, och i så fall lär det komma från smarta hjärnor som nätverkar – en nätstrumpa.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Kärlekens ekonomi

Kärleken är en godtycklig ekonomi och därför är jämställdhet alltid möjligt, skriver Rojin Pertow.

© 2022 Fria Tidningen