• I måndags deltog 15 000 personer i en march i staden Dresden under parollen ”patriotiska europeer mot islamifiering av västerlandet”, PEGIDA. Pegida är en ny, snabbt växande invandrarfientlig kampanjgrupp.
Fria Tidningen

Tysk naziströrelse på frammarsch

Runt 15 000 personer deltog i en marsch mot ”islamifieringen av väst” i den tyska staden Dresden förra måndagen. Marschen anordnades av den snabbväxande, invandrarfientliga rörelsen Pegida, som nu använder sig av IS terrorhandlingar för att värva nya medlemmar.

I nio veckor har demonstrationer mot ”islamifieringen av väst” ägt rum varje måndag i Tyskland. Deltagarantalet i marschen i måndags ökade från 10 000 till 15 000 personer i jämförelse med förra veckan. Till den första marschen, i början av oktober, kom bara några hundra.

Pegida, ”patriotiska européer mot islamifiering av västerlandet”, som stod som arrangörer, är en rörelse som motsätter sig Tysklands invandringspolicy och ”islamifieringen” av landet. Gruppen kämpar bland annat för ”bevarandet av Västerlandets kultur, präglad av kristen - och judendom”.

– Vi är patrioter, vi älskar vårt fadersland, vår hembygd som vi vill skydda, bara för det är vi inga radikaler, sa taleskvinnan till Sveriges Radio, Ekots utsända i Dresden.

Skaparna bakom Pegida består av nazister och högerextremister, men den största delen av demonstranterna är vad som i Tyskland anses vara ”vanliga medborgare”. Enligt en undersökning i nyhetsmagasinet Spiegel utförd av TNS-institutet anser 34 procent av tyskarna att landet är inne i en process av ”islamifiering”.

– Sedan ett antal år tillbaka finns det också bland medelklassen och de högre utbildade en allt mer utbredd islamofobi, säger Jörn Thielmann, islamforskare vid universitetet i Erlangen till svenska YLE.

– Man känner sig hotad av islam och muslimer. Det här hänger förstås också ihop med hur islam presenteras för befolkningen. Det mesta handlar om våld och avhuggna huvuden, medan de miljoner muslimer som är fullständigt integrerade i Tyskland knappt får någon uppmärksamhet alls.

Rörelsen använder sig nu av extremistgruppen IS terror för att rekrytera nya anhängare. Arrangörerna spelar på rädslan för beväpnade upprorsmän från IS och till och med gruppens logga består av en figur som kastar IS- och nazistsymboler i en papperskorg. Att vara mot nazismen riktad mot judar och samtidigt predika islamofobi är ingen motsägelse för Pegida - för dem är islam judendomens fiende och därför blir konsekvensen av motståndet mot islam ett försvar av judarna.

Den tyska militären skickade i oktober vapen till de kurdiska styrkorna i Irbil som slåss mot IS i norra i Irak. Förra veckan rapporterade också flera lokala medier om att parlamentet vill uppgradera sitt mandat i Irak i kampen mot IS och skicka soldater från den tyska försvarsmakten, Bundeswehr. Det rapporteras också om hur tyska medlemmar av IS återvänder hem - information som Pegida använder sig av för att motivera ”kampen mot islamifieringen”.

De flesta politiska partier har tagit avstånd från rörelsen, men det nya konservativa och euroskeptiska partiet ”Alternative für Deutschland”, stödjer den.

Nästa måndag väntas nya demonstrationer i Dresden.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu