• Zacke, Adam Tensta, Erik Rapp och Parham har gjort låten Det börjar med mig. Det handlar om att engagera killar för en annan manlighet.
Fria Tidningen

De vill se nya normer kring manlighet

Könsroller kan förändras med hjälp av kultur. Projektet Fatta man engagerar killar i kampen mot sexuellt våld.

Fatta man är en satsning inom Fatta, som arbetar mot sexuellt våld och för en ny samtyckeslagstiftning. Som en del av projektet har artisterna Erik Rapp, Parham, Zacke och Adam Tensta skrivit låten Det börjar med mig, för att bidra till en positiv förändring kring de destruktiva manlighetsnormer som ligger till grund för det sexuella våldet.

Erik Rapp tycker att låten inger hopp:

– Jag lämnar studion med nya perspektiv på mansnormen och med en mer hoppfull inställning till män som jag till viss del identifierar mig som. Drömmer fortfarande om en värld fri från normer och detta känns som ett steg i rätt riktning, skriver han på Instagram.

Projektledaren Svante Tidholm berättar att det var en viss utmaning att få artister att ställa upp:

– Det finns många manliga artister som utforskar manligheten, så det var inte svårt. Samtidigt var det flera som tvekade, att göra detta är att sticka ut huvudet, vända på stenar och öppna upp för jobbiga samtal.

Är det viktigt att just musikartister för ut detta budskap?

– När vi tänker på konsekvenserna av manlighetens destruktivitet ser vi att vi har ett slags krissituation. Vi behöver använda alla medel för att nå ut brett. Där tror vi att vi genom att jobba med snubbar som unga ser upp till kan ta en genväg för att öppna upp för att prata om sådant här.

Är det även så att musikbranschen dras med förlegade könsnormer?

– Ja, det måste man nog säga, men samtidigt finns här en enorm potential. I musikbranschen finns ju de som har allra mest på att tjäna på att bryta stela normer, de får tillgång till ett nytt språk och nya kommunikationsverktyg. Det finns ju inget tråkigare och mer förutsägbart än machokultur och machomusik, oavsett genre, säger Svante Tidholm.

Förhoppningen är att Fatta man kan göra skillnad, även om det är mycket jobb kvar att göra.

– Killar och män har ett ansvar för hur vårt samhälle ser ut, att män börjar ta socialt ansvar och kollar av läget: är alla med, mår alla bra? Det är drömmen om att samtyckeskulturen rullar ut som en tjock härlig dimma över Sverige och världen – ett vaccin mot mäns våld och sexism. Vi hoppas också att vi genom detta kan göra män mer trovärdiga i kvinnors ögon, och att män och kvinnor kan börja arbeta tillsammans. 

I morgon är det dags för artisterna att för första gången framföra låten live. Projektledaren Svante Tidholm ser fram emot en spännande kväll på Kägelbanan i Stockholm.

– Jag är sjukt peppad på att se alla dessa fantastiska artister tillsammans på scenen. Sen tror jag panelsamtalen kommer bli väldigt spännande och starka. 

Kommer det bli fler arrangemang framöver?

– Vi tror att kultur är ett av de mest effektiva sätten att förändra på, därför tror vi att musik, film, och andra kulturella uttryck är vägen framåt. Så det kommer absolut bli fler arrangemang.

Fakta: 

Fatta man

• Ett projekt av organisationerna Crossing Boarders, Femtastic och Män för Jämställdhet som startade våren 2014.

• Releasefest för låten Det börjar med mig den 13 december kl 18–­02 på Kägelbanan i Stockholm.

• Det blir framträdanden av Erik Rapp, Parham, Adam Tensta, Zacke, Cleo och Mash Up International, dokumentärfilmsrelease och panelsamtal.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu