Oväntad vändning åt vänster i Uruguay | Fria Tidningen
  • Ledaren för regeringspartiet, vänsterkoalitionen Frente Amplio, Tabaré Vazquez, fick 46 procent i första valomgången och allt talar för att han kommer att vinna valet på söndag. Anhängare till partiet ses här med en bild av den nuvarande presidenten Jose Mujica.
Fria Tidningen

Oväntad vändning åt vänster i Uruguay

Vänsterkandidaten Tabaré Vazquez tycks gå mot seger i andra valomgången.

Trots att det fattas mindre än en vecka till andra valomgången i det uruguayanska valet är det inte mycket till valfeber i Colonia, badorten vid La Plata-flodens strand. Inga reklamjinglar om kandidaternas förtjänster hörs och få valarbetare är ute på gatorna.

Mest märks valet genom de rödblå flaggor från regeringspartiet, vänsterkoalitionen Frente Amplio (FA, breda fronten), som hänger ut genom fönstren från en del bilar. Några flaggor för motståndarsidan, högerns Nationella Parti, syns inte till, trots att Colonia annars är mer konservativt än landet i genomsnitt. Den allmänna uppfattningen tycks vara att valet redan är avgjort.

Det opinionsmätningarna pekar på, är också en seger för FA:s Tabaré Vazquez, som fick 46 procent i första valomgången mot Nationella partiets Louis Lacalle Pous 30 procent. Tvärtemot vad opinionsundersökningar förutspått behöll Frente Amplio också kontrollen över parlamentets båda kammare – vänsterkoalitionen behöll i stort sett sitt resultat från förra valet 2009, medan de båda traditionella högerpartierna, Nationella partiet och Colorados, tappade. Bland dem som vann röster finns två mindre partier till vänster om FA, som dessutom inom koalitionen för de mer radikala partierna, stärkte sin position. Detta karaktäriserar den socialistiska tidningen Brechas analytiker Gabriel Delacoste som en ”klar vänstersväng”.

Mest internationellt omtalat har Uruguay under de senaste åren blivit för en trippel socialpolitiska åtgärder: legalisering av cannabis, samkönade äktenskap och abort fram till tolfte graviditetsveckan. Den allmänna uppfattningen att kulturellt konservativa väljare skulle straffa den politiken visade sig felaktig, skriver en annan analytiker, Anibal Corti i tidningen La Diaria. En tidigare folkomröstning om att annulera abortlagen drog bara 9 procent av de röstberättigade till urnorna (50 procent av väljarna behöver rösta för att ett förslag om det ska gå igenom). En annan folkomröstning på valdagen om att sänka straffmyndighetsåldern kom inte heller upp i de nödvändiga 50 procenten.

En fråga som kommer att bli aktuell efter den troliga valsegern, konstaterar analytikern Delacoste, är hur Tabaré Vazquez kommer att hantera denna vänstersväng i opinionen. Vazquez, som varit president i en tidigare omgång, tillhör själv de mer moderata och försiktiga inom FA. Bland de frågor som det sannolikt kommer att bli konflikter om de närmaste åren hör ett eventuellt frihandelsavtal med USA, miljöfrågor (Uruguay har satsat hårt på storskalig odling av soja och eukalyptus och under senare år öppnat sina första stora gruvor) och fackliga krav på att rulla tillbaka olika former av osäkra anställningar, och särskilt då att staten själv använder sig av dem, spår han.

I småbåtshamnen i Colonia säljer en grupp ungdomar hantverk till turisterna. De tänker alla rösta för Vazquez, och förutom legaliseringen av cannabis, som alla är entusiastiska till, är det ekonomiska frågor som är avgörande, säger en av dem, Alberto Velazques:

– Vi är fortfarande ett ojämlikt land, men det har ändå blivit bättre under Frente Amplios tid. Jag håller på med det här nu, för jag är ung och vill vara fri, men när jag blir äldre och vill skaffa familj känns det som en hyfsad chans att jag ska kunna hitta ett arbete, det är det viktigaste.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria Tidningen