Hela klassen kämpar för Marias pappa Vali | Fria Tidningen
  • Eleverna i Maria Ahmeds klass protesterade utanför förvaret i Flen med plakat och många frågor till Migrationsverket.
Fria Tidningen

Hela klassen kämpar för Marias pappa Vali

Migrationsverket vill utvisa Vali Ahmed till Afghanistan och dottern, Maria Ahmed 12 år, blir ensam kvar i Sverige. Nu kämpar hela klassen för att stoppa utvisningen.

Det var i torsdags förra veckan som polisen kom hem till Maria Ahmed i Örebro där hon bor tillsammans med sin pappa Vali Ahmed. Under förevändningen att polisen bara skulle ”ställa några frågor” greps pappan och sattes i förvar i Flen i väntan på deportation till hemlandet Afghanistan. Vid flykten från Afghanistan splittrades familjen och Maria Ahmed kom ensam till Sverige som nioåring 2011. Hon fick uppehållstillstånd samma höst och har sedan dess bott och gått i skolan i Örebro. Två år senare, 2013, återförenades hon till slut med sin pappa i Örebro och livet blev lättare för Maria. Men nu riskerar familjen att splittras igen.

– Det känns som att allt börjar om igen, jag trodde aldrig det här kunde hända. Jag är ledsen och arg på de som vill utvisa min pappa, säger hon.

Hoppet i mörkret är engagemanget från klassen, 6 B på Sörbyängsskolan i Örebro, och många föräldrar. När Fria Tidningen når Maria och klasskamraten Ebba Fredriksson, 12 år, på telefon sitter hela klassen på bussen på väg till förvaret i Flen.

– Vi har förberett frågor till Migrationsverket och vi kommer att säga allt vi tycker. Vi undrar hur de tänker? Maria kommer att bli ensam kvar i Sverige utan föräldrar, det går inte, det är väldigt fel, säger Ebba Fredriksson.

Målet är att övertyga Migrationsverket om att de tagit ett felaktigt beslut och att de ska släppa pappan från förvaret.

– Alla i Sverige har rätt till sina föräldrar. Vi ska försöka göra så att hennes pappa kan följa med oss i bussen tillbaka, säger hon.

I ett öppet brev till Migrationsverket skriver klassen: ”Ska Maria verkligen behöva växa upp utan föräldrar när de faktiskt finns?! Vi är arga och upprörda för att ni utsätter både Maria och hennes pappa för det här! Han har ju sin dotter i Sverige och vi fattar inte varför han behöver åka tillbaka?!”

På måndagseftermiddagen hade inte Migrationsverket svarat på brevet.

Charlotta Stenhem, klassförälder, är en av de föräldrar som samordnar protesterna.

– Vårt hopp står till att vi lyckas skapa mycket opinion kring det och att Migrationsverket till slut lyssnar på barnen. Sverige har ratificerat barnkonventionen, det måste även ha en praktisk betydelse, säger hon.

Rekommenderade artiklar

© 2020 Fria Tidningen