• Rosa Nelly Santos från Cofamipro ställer fram bilder av några av de försvunna migranter som organisationen försöker lokalisera.
Fria Tidningen

Ändlöst sökande efter försvunna migranter

Varje år försöker många tusentals honduraner ta sig till USA. Men vägen dit är livsfarlig och många som ger sig av hörs aldrig av igen. I staden El Progreso har anhöriga till försvunna migranter bildat en egen organisation som varje vecka sänder ett eget radioprogram.

Organisationen Cofamipro bildades för 14 år sedan då en grupp anhöriga till försvunna migranter beslöt sig för gå samman för att leta efter sina familjemedlemmar. Sedan dess har man varje söndag sänt ett radioprogram kallat Abriendo Fronteras (Öppnade gränser).

– Vi beslöt oss för det namnet eftersom vi verkligen har öppnat gränser. Nu har vi fler lyssnare än någonsin, och det är inte bara migranter som lyssnar på oss, utan även regeringar, säger Rosa Nelly Santos vid Cofamipro.

Via radioprogrammet får migranter tips om förhållanden längs deras resrutt, och de ges även chansen att vidarebefordra hälsningar till sina anhöriga hemma i Honduras.

Förra året avled Emeteria Martínez, som var med och grundade Cofamipro. Men bara några månader tidigare hade hon lyckats lokalisera en av sina döttrar, som då hade varit försvunnen i 21 års tid.

Santos berättar att oron och sorgen förenar alla medlemmar.

– Vi började ses hemma hos varandra och genom det byggde vi upp mod för att kunna söka oss ut i världen och leta efter våra anhöriga.

Numera består organisationens ledning av 40 medlemmar som alla lever på hoppet – trots att många befarar det värsta. För dem var det ett hårt slag när nyheten nådde dem för fyra år sedan om att 72 migranter, varav 21 honduraner, brutalt hade mördats i en massaker utförd av drogkartellen Los Zetas.

Händelsen belyste de faror migrationen för med sig.

– Det var en stor motgång för oss, berättar Santos, som tillsammans med andra i organisationen varit med och stöttat anhöriga till mordoffren.

Cofamipros medlemmar har under det senaste decenniet deltagit i de karavaner som i september varje år reser längs migrationsrutten – från Guatemala upp till norra Mexiko, för att leta efter spår efter sina anhöriga.

– Varje gång jag hörde oljudet från Besten (det mexikanska godståg som de flesta migranter reser med) så rös jag, eftersom det är det som fått mig att inse hur farlig resan är, berättar Marcia Martínez vid Cofamipro.

Hon berättar om hur migranterna reser på tågtaket och hur en del somnar och faller av tåget.

Sedan organisationen bildades har man dokumenterat 600 fall där människor försvunnit spårlöst under resorna norrut. Endast 150 har återfunnits. Cofamipros medlemmar fortsätter att leta efter de övriga men befarar att många har dödats eller hamnat i händerna på traffickingnätverk.

Med tiden har Cofamipro fått ett erkännande av landets regering, och man har uppvaktat utrikesdepartement med information om försvunna migranter. Deras trägna arbete har dessutom burit frukt. Nyligen lyckades Cofamipro rädda livet på en honduransk man som hade kidnappats av kriminella i Mexiko.

Sedan 1970-talet beräknas närmare en miljon honduraner ha emigrerat till USA. Migrationen har ökat på senare år, liksom USA:s deportationer. Enligt honduranska myndigheter återsändes 56 000 människor bara under årets första sju månader.

Honduras har 8,4 miljoner invånare och är hårt ansatt av fattigdom och en skyhög våldsbrottslighet. Förra året skickade honduraner i exil hem över motsvarande 20 miljarder kronor till anhöriga – vilket nästan motsvarar 15 procent av landets BNP, enligt centralbanken.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu