• Fikapaus för deltagarna i studicirkeln ”Mitt val” i Växjö.
  • Studiecirkeln ”Mitt Val”, för personer med intellektuell funktionsnedsättning, har valdiskussion med politikerna i Göteborg.
  • Annie Boström, projektledare ”Mitt Val”.
Fria Tidningen

Studiecirklar ska locka fler att rösta

Åtta av tio personer med intellektuell funktionsnedsättning röstar inte i de allmänna valen. I år har projekt dragits igång för att öka valdeltagandet, men attityderna är fortfarande ett stort problem.

Poja Tavtani är en av dem som deltagit i en studiecirkel i Göteborg i ett projekt för att öka valdeltagandet bland personer med intellektuell funktionsnedsättning. Poja Tavtani tycker att de lärt sig mycket om valet och om de olika partierna, men har inte bestämt sig än för om han ska rösta i valet.

– Jag vet inte eftersom det förut har blivit fel – det partiet som jag röstade på var inte det parti som jobbade bra med de här frågorna. Det är lite svårt för mig att rösta eftersom jag inte vet vad partierna tycker om de här sakerna, säger Poja Tavtani och tycker att det borde finnas bättre och mer lättillgänglig information på nätet.

Endast två av tio i gruppen intellektuellt funktionsnedsatta röstade enligt den senaste valundersökningen som gjordes 1998. Några färskare siffror kring detta finns inte, men det är fortfarande en grupp med ett extremt låg valdeltagande, menar Magnus Tideman, professor i handikappvetenskap vid Högskolan i Halmstad.

– Det är en grupp som länge varit omyndigförklarad. De har inte en så lång historia av att få lov att vara med i demokratin, säger Magnus Tideman och menar att det låga valdeltagandet framför allt handlar om en attityd som omgärdar personerna än ett lågt intresse hos dem själva.

– Det finns väldigt många i den här gruppen som är politiskt intresserade, som funktionshindrad påverkas du mer av hur samhället och politiken ser ut. Men personal och andra har haft inställningen att det här är inte något för dom. Det har inte funnits någon uppmuntran eller stöd utan istället har jag mött många människor som berättat om hur de velat rösta, men att det inte till exempel inte fanns någon som kunde följa med dem till vallokalen. Det måste till en attitydförändring bland dem runt omkring.

Personer med intellektuell funktionsnedsättning har haft möjlighet att rösta sedan 1989, men det finns inga särskilda bestämmelser eller riktlinjer för personliga assistenter, godemän eller gruppboenden.

– Det finns skrivelser om att man ska bidra till personens inflytande och möjlighet att delta på samhällets arenor, men inga andra riktlinjer, säger Magnus Tideman som föreslår att det från myndighetshåll borde finnas rekommendationer.

I år har Studieförbundet Vuxenskolan, tillsammans med Riksförbundet för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning (FUB) och brukarorganisationen Riks-Klippan startat upp projektet ”Mitt Val” som ska öka valdeltagandet bland personer med intellektuell funktionsnedsättning.

– Vi har tagit fram material för att bedriva studiecirklar på Vuxenskolan i sju städer, men vi har också gjort det tillgängligt på nätet för den som vill ladda ner, berättar Annie Boström, projektledare.

Materialet har arbetats fram av personer som själva har en intellektuell funktionsnedsättning tillsammans med Centrum för Lättläst och ett femtiotal cirkelledare har utbildats. Trots det har projektanordnarna mött motstånd då de sökt deltagare.

– Vi har mötts av det från gruppledare och personal på gruppboenden att ”det här är inget för våra brukare, det är för svårt för dem”, säger Annie Boström.

De hoppas dock att de ska komma upp i målet om 500 deltagare totalt. Förutom studiecirklar, har lokala politiker bjudits in till valdiskussioner där deltagarna fått ställa frågor, som arbetats fram tillsammans, direkt till politikerna. Det har framför allt varit en ögonöppnare för politikerna, som inte har velat möta den här gruppen tidigare, berättar Annie Boström som tror att projektet kommer leda till att fler går och röstar.

– Det här är en fråga om demokrati och att göra sin röst hörd.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu