• Maryam al-Khawaja var i Stockholm 2012 för att ta emot Stig Larsson priset för sin modiga kamp för demokrati och mänskliga rättigheter. Maryuam al Khawaja greps i veckan i Bahrain.
  • Regimkritiska protester i Jidhafs, Bahrain, den 23 augusti.
Fria Tidningen

Aktivist gripen i Bahrain

Den framstående människorättsaktivisten Maryam al-Khawaja greps på Bahrains flygplats i lördags när hon skulle besöka sin livstidsdömde pappa som blivit allt sämre i en hungerstrejk. Hon riskerar nu ett sjuårigt fängelsestraff.

Demokratikämpen Maryam al-Khawaja greps den 30 augusti av bahrainska myndigheter på Persiska vikens flygplats. Al-Khawaja arbetar för Gulf center for Human Rights, GCHR, med kontor i Köpenhamn och Beirut och har bland annat belönats med svenska Stieg Larsson-priset för sin kamp för demokrati och mänskliga rättigheter.

”Trots hot och trakasserier mot henne själv och sin familj har hon envist fortsatt arbeta för ett tolerant och demokratiskt Bahrain,” skrev Norstedts år 2012 i sin motivering. Nu riskerar hon ett sjuårigt fängelsestraff i landet.

Afrah Nasser är journalist och feministisk bloggare från Jemen och har träffat al-Khawaja flera gånger i konferenssammanhang, senast i Göteborg.

– Maryam är en oerhört modig och outtröttlig aktivist. Jag är väldigt orolig för henne, säger Afrah Nasser.

Maryam al-Khawaja sitter nu häktad, anklagad för förolämpning av kungahuset och våld mot tjänsteman, på Isa Towns kvinnofängelse i Bahrain. Samma fängelse som hennes syster Zainab tidigare suttit i. Zainab släpptes tidigare i år efter ett ett-årigt fängelsestraff för ”olagliga sammankomster” och ”förolämpning av polisen”.

Flera av medlemmarna i familjen al-Khawaja, som flyttade till och fick politiskt asyl i Danmark år 1989, är framstående demokrati- och människorättskämpar. Pappan, Abd el-Hadi, grundade år 2002 The Bahrain Center for Human Rights och sitter dömd till livstids fängelse i landet sedan 2011. Den 24 augusti påbörjade han en hungerstrejk och hans försämrade hälsa var anledningen till att Maryam bestämde sig för att åka och besöka honom.

– Hon hälsade på honom för bara några månader sedan och då gick allt bra, berättar Afrah Nasser.

– Jag förstår inte vad som hänt nu, men jag gissar att det beror på hennes senaste kampanj där hon spridit information om offentliga personer som varit direkt inblandade i tortyr. Det här tror jag gjort regimen förbannad.

Khalifa-regimen i Bahrain har länge kritiserats för brott mot de mänskliga rättigheterna. Under den arabiska våren 2011 bröt massprotester ut i landet men de slogs ner hårt. Protesterna har dock fortsatt och aktivister har kontinuerligt fängslats på tvivelaktiga grunder. Human Rights Watch vittnar om dödsfall till följd av tortyr i fängelserna.

Även två svensk-bahrainer sitter fängslade i Bahrain. I samma rättegång som Abd el-Hadi al-Khawajas år 2011 dömdes även svensk-bahrainern Mohammed Habib al-Muqdad till livstids fängelse för terrorbrott. Igår greps ytterligare en svensk-bahrainer, Khalil al-Halwachi som även han fängslades år 2011 men släpptes efter påtryckningar från UD.

Maryam al-Khawajas advokat uppger för tidningen The Guardian att han inte tillåtits träffa henne innan åklagarens utfrågning och inte heller fick ge några upplysningar om hennes rättigheter. Afrah Nasser är mycket oroad över gripandet och befarar att Maryam kan dömas till det sjuåriga fängelsestraff åklagaren yrkat på.

– Jag bara hoppas att hon inte kommer att möta samma öde som många andra, säger hon.

Fakta: 

Bahrain

Bahrain är ett örike i Persiska viken utanför Saudiarabiens kust som styrs av kungafamiljen Khalifa sedan slutet av 1700-talet.

De styrande är sunniter, medan folkmajoriteten är shiiter och anser sig diskriminerad på alla samhällsområden.

Regimen har periodvis tagit till hårda metoder för att hålla den shiamuslimskt dominerade oppositionen i schack.

I februari 2011 nådde protestvågen från andra delar av arabvärlden även Bahrain.

Kungafamiljen lyckades kväsa de regimkritiska protesterna med hjälp av trupper från grannländer inom samarbetsorganisationen GCC.

Protesterna har dock fortsatt och ett stort antal regimkritiker har fängslats.

Källa: Landguiden

Fria tidningen träffade Maryam när hon tog emot Stieg Larsson-priset i Stockholm år 2012. Läs intervjun här: http://www.friatidningen.se/artikel/115202

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu