”Polisen trakasserar antirasister” | Fria Tidningen
  • Kulturhuset Cyklopen
    Kulturhuset Cyklopen.
Fria Tidningen

”Polisen trakasserar antirasister”

Polisen har stormat kulturhuset Cyklopen och förhört antirasistiska aktivister. ”Nu är vi bara ännu mer peppade att demonstrera”, säger en aktivist.

Enligt uppgift till Fria Tidningen har polisen gått in i kulturhuset Cyklopen i Högdalen, förhört antirasistiska aktivister och gjort husrannsakan på jakt efter vapen. Polisens insats antas rikta sig mot personer som planerar delta i dagens demonstration mot nazistiska Svenskarnas Parti i Kungsträdgården. Bland annat flera tillresta danskar.

Under lördagsmorgonen har ett tiotal piketbilar och civila bilar omringat kulturhuset.

– Vi satt och åt gröt och så stormade det in femtio snutar med batongerna i högsta hugg, berättar Magnus. De släpade ut oss från huset en och en. Sedan har de kollat hela huset och letat efter vapen. De har inte hittat något.

Ett fyrtiotal aktivister befann sig på platsen. Alla utom sju är nu släppta.

– När vi släpptes sa polisen: ”Antingen går ni in i huset igen eller så sticker ni härifrån.” Så nu sitter vi inne i huset. De håller kvar sju stycken utanför, vi vet inte vad som händer.

Hur känns det nu då?

– Det här är vanlig repression, polisen trakasserar antirasister. Men alla blev bara ännu mer peppade att gå och demonstrera.

Insatsen genomförs dagen efter att polisen i en DN-artikel varnat för att de tillresta danskarna skulle vara ”våldsamma proffsaktivister”.

Är det några ”street fighters” på plats hos er?

– Nej, det är vanliga ungdomar. Vi visade DN-artikeln för dem. De bara skrattade och sa: ”det var det bästa betyget vi fått någonsin”, berättar Magnus.

Polisen vill inte bekräfta insatsen i nuläget.

– Vi har ett par pågående insatser i länet, i övrigt kommenterar vi inte, säger Lars Nyström på Länskommunikationscentralen.

Fakta: 

Läs mer om kulturhuset Cyklopen:

Cyklopen bygger framtidens politik 

Drömmen som gick upp i rök

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

”De har betett sig naivt”

Antirasism

Miljöpartiet drar Tomelilla-avdelningen i örat för att ha bjudit Sverigedemokraterna till en antirasistisk manifestation.

© 2022 Fria Tidningen