Imamer står upp mot Boko Haram | Fria Tidningen
  • Sheik Oumarou Malam Djibring, medlem av Imamernas råd i Kamerun, uppmanar landets muslimer att vara vaksamma och rapportera om Boko Harams närvaro.
Fria Tidningen

Imamer står upp mot Boko Haram

”Boko Halal”, som betyder ”bildning är tillåten”, har blivit kamerunska imamers slagord och svar på extremistgruppen Boko Harams våldskampanjer.

Boko Haram, som ungefär betyder ”västerländsk utbildning förbjuden” på det lokala språket haussa, säger sig vilja slå mot alla former av västerländskt inflytande, däribland skolor.

Omkring 24 procent av Kameruns 21 miljoner invånare är muslimer, varav en majoritet bor i den norra delen av landet, på gränsen till Nigeria.

I fem år har den islamistiska militanta gruppen Boko Haram fört en väpnad kamp mot Nigerias regering för en självständig islamisk stat och omkring 12 000 personer har dödats, enligt officiella uppgifter.

Gruppens återkommande attacker och kidnappningar i nordvästra Kamerun har förändrat livet för bland andra Motari Hamissou.

Motari Hamissou har levt i fred med sina grannar och under årens lopp har han inte fått några reaktioner på sitt långa skägg, fruns slöja, eller deras tro. Förr brukade han komma bra överens med sina elever i sitt arbete vid en av de statliga skolorna i staden Bamenda i nordvästra Kamerun.

Motari Hamissous egna elever kallar honom nu ”Boko Haram”.

– De ser våra skägg och de slöjor kvinnorna bär och kopplar ihop oss med sekten. Jag är lärare och min undervisning är västerländsk. Hur skulle det vara möjligt att jag undervisar och samtidigt skulle vilja förbjuda västlig bildning? Det är obegripligt, säger Motari Hamissou.

Hans fru Aisha Hamissou är nära att brista i grät när hon berättar att hon inte längre kan röra sig fritt utan att höra folk ropa ”Boko Haram”.

Arlette Dainadi, 12 år, som är en av eleverna på skolan där Motari Hamissou undervisar, berättar att några av hennes klasskamrater dragit av henne slöjan och ropat ”Boko Haram! Boko Haram!”.

Muslimska grupper och ledare i Kamerun, bland annat Föreningen för muslimska studenter och Imamernas råd, har gemensamt tagit starkt avstånd från extremistgruppen och har på senare tid arrangerat seminarier och demonstrationer för att tydliggöra sitt ställningstagande.

Sheik Oumarou Malam Djibring, medlem av Imamernas råd i Kamerun, säger att Boko Harams kamp mot västlig bildning och deras illdåd inte har någonting att göra med islam.

– Islam står för fred och tolerans. Att frångå detta är emot islam, säger han.

Imamernas råd har börjat använda slagordet ”Boko Halal” som betyder att bildning är tillåten på det lokala språket haussa.

Den religiösa ledaren och läraren Sheik Abu Oumar Bin Ali menar att lärda muslimer spelat en viktig roll i främjande av utbildning.

– Det var bland annat en lärd muslim som lade grunden till algebran inom matematiken. Så det är en dum idé att koppla ihop muslimer med hat mot västlig bildning, säger han.

Ahmadou Moustapha, en muslimsk ledare i norra Kamerun, säger att det är tydligt att Boko Haram rekryterar unga muslimer i regionen.

– De kommer hit och för bort unga människor. De vilseleder dem med sitt hatiska budskap, säger Ahmadou Moustapha.

Professor Souaibou Issa från universitetet Ngaoundere i regionen Adamawa menar att Boko Haram förblir en ”osynlig fiende”.

– Vi vet inte exakt vilket fokus de har eller vilka kopplingar. Det skapar en utbredd misstänksamhet.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Tusentals flickor bortrövade i Nigeria

Två år har gått sedan Boko Haram kidnappade 276 skolflickor i Nigeria. Fallet är dock inte unikt. Enligt FN kan flera tusen nigerianska kvinnor ha blivit bortförda.

Aktivister kräver svar om kidnappade flickor

Över två och ett halvt år har gått sedan terrorgruppen Boko Haram kidnappade 276 skolflickor i staden Chibok i Nigeria. Aktivister oroas nu för att världen ska glömma bort de bortrövade flickorna.

© 2022 Fria Tidningen