Förening kan hjälpa ensamstående föräldrar | Fria Tidningen
Fria.Nu

Förening kan hjälpa ensamstående föräldrar

Att vara ensamstående med barn kan vara svårt. Många föräldrar känner sig ensamma och har svårt att få pengarna att räcka. Organisationen Makalösa Föräldrar tycker underhållsstödet ska höjas och att ensamstående föräldrar borde få ett särskilt bidrag.

Lagen säger att den förälder som inte tar hand om sitt barn måste ge pengar till föräldern som barnet bor hos. Oftast är det pappor som ger mammor underhållstöd. Man betalar högst 1173 kronor i månaden. Så har det varit sedan 1994 och det finns inga planer på att höja det.

Makalösa Föräldrar är en organisation för ensamstående föräldrar. Organisationen har lokalföreningar i hela Sverige. Helen Rydberg och Marika Edfast arbetar på Makalösa Föräldrars kontor på Södermalm i Stockholm. De tycker att det är fel att underhållsstödet inte ska höjas.

- Många ensamma mammor är sjukskrivna eller arbetslösa, säger Helen Rydberg. Jobbar man kostar det mycket att vara hemma när barnen är sjuka. Underhållstödet går till hyran och sen finns inga pengar kvar till fritidsaktiviteter eller barnvakt. Bostadsbidraget borde också vara högre i storstäderna eftersom hyrorna där är högre.

En undersökning som staten har gjort visar att underhållsstödet inte behöver höjas. Men man har inte räknat med att barn kanske vill spela musikinstrument eller vara med i fotbollslag.

Makalösa Föräldrar vill att politikerna ska ge ett särskilt bidrag till ensamstående föräldrar, som kallas enförsörjarbidrag. Bidraget skulle vara ungefär 1 000 kronor i månaden. I Danmark och Norge finns redan ett sådant bidrag.

35 procent av alla separationer beror på att mannen slår eller kränker kvinnan, sexuellt eller med ord. Det visade undersökningen Slagen Dam som Brottsoffermyndigheten gjorde 2001. Många nyseparerade mår mycket dåligt och blir sjukskrivna.

Man förlorar också ofta sina vänner när man inte träffar andra par längre. Makalösa Föräldrar är en mötesplats där ensamstående föräldrar kan prata om sina problem och få nya vänner. Makalösa Föräldrar vill gärna nå fler ensamstående invandrare, men tycker det är svårt.

- I Rinkeby har vi haft träffar, men många av kvinnorna har manliga släktingar som inte vill att de ska gå med i en svensk organisation. Dessutom är många kvinnor inte skilda på papperet, eftersom det kan strida mot religionen eller anses skamligt att vara skild. Men alla är välkomna till Makalösa Föräldrar, bara man lever som ensamstånde med barn, säger Helen Rydberg.

Elisabeth Richter

Organisationer för ensamstående föräldrar:

* Makalösa Föräldrar är en förening som finns i hela Sverige för ensamstående föräldrar. Man arbetar med att hjälpa ensamstående föräldrar. Man arbetar också för att samhället ska blir bättre för ensamstående. Makalösa Föräldrar har bland annat en barnvaktspool och självhjälpsgrupper. På somrarna har man familjeläger. Det kostar 250 kronor per år att vara medlem. Då får man också medlemstidningen som kommer ut fyra gånger per år.

Telefon: 08-720 14 13

Adress: Fatburs Brunnsg. 20

Mejladress: [email protected]

Hemsida: www.makalosa.org

* Enastående Föräldrar är en förening för de ensamstående föräldrar som bor i Göteborgsområdet. Man har sommarläger, fritidsaktiviteter och barnvakter. Dessutom hjälper man vuxna som arbetslösa och sjukskrivna. De kan få gå studiecirklar och datakurser. Man har också en öppen förskola tre timmar i veckan. Det kostar 150 kronor per år att vara medlem.

Adress: Sågg. 53 i Majorna

Telefon: 031-14 20 50, telefontid onsdag och fredag 10-12

Medmänsklig jourtelefon för ensamstående föräldrar: 070-698 69 54

Källa: Carolina Schmidt, ledamot i Enastående Föräldrar

Rekommenderade artiklar

Straffen höjs för människosmuggling

Höjda straff för människosmugglare och ökat stöd till prostituerade. Det ingår i ett regeringsförslag som har godkänts av socialförsäkringsutskottet. Samtidigt har kommunfullmäktige bestämt att programmet för att minska prostitutionen i Stockholms stad ska omarbetas.

Fria.Nu

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Förbud mot barnärktenskap

Regeringens förslag om totalförbud mot erkännande av barnäktenskap välkomnas av experter inom hedersrelaterat våld och förtryck. Därmed läggs mindre ansvar på flickorna, anser Bernardita Núñez, verksamhetsledare på Terrafem kvinnojour. 

© 2020 Fria Tidningen