'Ingen mår bra av det här systemet' | Fria Tidningen
Fria.Nu

'Ingen mår bra av det här systemet'

- Det är inte bra att gå under jorden och hoppas på att något ska ändras, säger Janna Valik. Hon kom till Sverige när hon var tonåring. Hennes familj var flyktingar från det gamla Tjeckoslovakien. Hon är i dag Migrationsverket nya generaldirektör.

Vad betyder det, att en före

detta flykting är generaldirektör för Migrationsverket? Kommer verket att förstå flyktingarna bättre? Några saker kommer att bli annorlunda. Men Sveriges asylpolitik har blivit hårdare. Den kommer fortfarande att vara hård.

Janna Valik vet mycket om flyktingar. Men hon vet mycket om Migrationsverket också. Hon har arbetat där i tio år. Hon vet vad som kan ändras och vad som kommer att vara likadant. Hon vet att det inte är hon som bestämmer över asylpolitiken. Hon måste göra som regeringen vill. Janna Valik börjar sitt arbete 1 mars. Hur kan hon förbättra Migrationsverket? Hur kan hon hindra att man gör om gamla misstag?

- Migrationsverket är en myndighet som jobbar med rättsäkerhet som grund. De som söker asyl ska kunna lita på oss. Det låter självklart, och ofta är det redan så, säger hon.

Men Migrationsverket har fått mycket kritik. Man har läst om advokater som inte får uppdrag för att de hjälper sina klienter. Men Janna Valik har inte hört det. Hon har inte heller hört att alldeles för få får asyl. Eller att allt fler flyktingar gömmer sig.

Migrationsminister Barbro Holmberg vill att man inte ska kunna överklaga om man inte får asyl. Det tycker Janna Valik är bra.

- De människor som söker asyl har ett skäl. Men skälen kanske inte stämmer med våra regler. Då måste de få svar snabbt, säger Valik.

- Vi har ett stort ansvar för barnen, för de har inte valt den situationen. Det blir otryggt och föräldrarna mår kanske dåligt, säger hon.

Janna Valik tycker att den svenska asylpolitiken håller på att bli bättre. Men varför vågar hon inte ifrågasätta den? Sverige är en demokrati. Alla ska kunna säga vad de tycker, utom kungen.

- Migrationsverkets ska inte ha åsikter. Regeringen har förslag till hur man kan göra det bättre. Migrationsverket ska kunna berätta mer om varför man fattar ett visst beslut. Det tycker jag att det är jättebra. Regeringen vill också att de som söker asyl ska få bättre tolkar, säger Valik.

Polisens sätt att avvisa människor har fått hård kritik. Men Janna Valik säger att de avvisade gör fel om polisen måste hämta dem. Om de inte får asyl, har de inte haft tillräckliga skäl, menar hon.

- Migrationsverket ska hjälpa dem som återvänder. Migrationsverket kan hjälpa till att ta reda på saker och ge information. Men om personen säger nej, jag reser inte, då är det polisens sak. Jag vill inte säga något om polisens sätt att arbeta. Om de asylsökande accepterar beslutet kan vi ha förtroende och respekt för varandra. Då kan det bli bra även om de återvänder. Ofta är det så redan i dag.

Den nya generaldirektören är före detta flykting, men vad hjälper det? Migrationsverket är fortfarande samma myndighet som förr.

Pablo Saavedra

Vi har gjort artikeln kortare och lättare. Vill du läsa hela artikeln? Se: www.interpressen.org.

Rekommenderade artiklar

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Förbud mot barnärktenskap

Regeringens förslag om totalförbud mot erkännande av barnäktenskap välkomnas av experter inom hedersrelaterat våld och förtryck. Därmed läggs mindre ansvar på flickorna, anser Bernardita Núñez, verksamhetsledare på Terrafem kvinnojour. 

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

Krav på mer radikalt Miljöparti

Grön Ungdom vill se en radikalare miljö- och klimatpolitik i Miljöpartiets valmanifest. För bostadsminister Peter Eriksson är det viktigaste att "onödiga klantigheter" och ultimatum undviks. 

© 2020 Fria Tidningen