• Norges jämställdhetsminister Solveig Hornes deltagande i Nordiskt Forum i Malmö för två veckor sedan möttes av stark kritik. Nu har hon även invigt EuroPride i Oslo.
  • Hans Heen Sikkeland från LLH-Oslo överräcker en regnbågsflagga till till Oslos borgmästare Fabian Stang och vice-borgmästare Libe Rieber-Mohn.
  • Isah Rakeem.
Fria Tidningen

EuroPride försvarar Hornes deltagande

Europride i Oslo pågår sedan i fredags och kritiken kom redan första dagen. Norska jämställdhetsministern, Solveig Horne (Fremskrittspartiet) invigningstalade.

Under veckan möts alla resenärer som ankommer på Oslo centralstation av en jättelik regnbågsflagga och stämningen är på topp. Men festivalen har redan från början mötts av kritik. Att Norges jämställdhetsminister Solveig Horne från Fremskrittspartiet invigde festivalen har mötts av en våg av protester. Horne har bland annat skrivit på Twitter att hon ”funderar på om det är så bra att förskolor läser homoäventyr för små barn” och har även velat kapa stödet till hbtq-organisationer.

– När Horne bjuds in till att hålla tal sänds signaler ut om att det inte är en fest för alla. För oss som är asylsökare, rasifierade eller trans blir rummet obekvämt. Att bjuda in Horne är en ickesolidarisk handling för oss som inte passar in i den heteronormativa, norska vita mannens ideal, säger Isah Rakeem projektledare för organisationen Skeiv Verden, en norsk hbtq-organisation som arbetar för rasifierade personer.

De är inte rent generellt mot Hornes deltagande utan på det sätt det skett, menar hen.

– Dels att hon fick en plattform att tala utan att kritiseras och dels att det inte förts någon dialog med organisationer som oss, säger Isah Rakeem.

Stein Runar Østigaard, ordförande för Oslo Pride, tycker att debatten kring Solveig Hornes deltagande varit viktig.

– Det är viktigt att vi har en festival där vi kan debattera och där det finns en höjd på debatten, säger han.

Hans Heen Sikkeland från LLH-Oslo (norska RFSL som anordnar Oslo Pride) säger att valet att låta Horne inviga festivalen var enkelt.

– Hon är jämställdhetsminister och ansvarig för hbtq-frågor i Norge och vi har en tradition av att den personen deltar.

Ni tycker inte att det är problematiskt med tanke på hennes tidigare uttalanden?

– Det är ingen hemlighet att hon kritiserats, men vi har haft ett gott samarbete med henne och hon har också själv önskat att få delta. Det är viktigt att inkludera och på det här sättet får vi ju möjlighet att visa till exempel vad ett ”homoäventyr” är. Hon har inte heller realiserat den politik som hon tidigare gjort uttalanden kring och vi måste döma henne utifrån det hon gör som minister.

Stein Runar Østigaard bekräftar uppgifterna i media om att omkring 15 personer från organisationen Oslo Queer protesterade under Hornes invigningstal, men tycker att det generellt var bra stämning under invigningen.

– Det var ju inte bara Horne som var där utan även andra talare. De frågade ut och ifrågasatte henne, säger han.

Isah Rakeem håller inte med.

– Det var en av talarna, Kathrina Roen, som tog ett personligt initiativ till att framföra kritik mot Horne och arrangörerna. Det var inget som var planerat och jag tycker inte att det är okej av arrangörerna att använda sig av det som ett försvar. Det var för övrigt ett fantastiskt tal som möttes av stående ovationer och som inte alls blivit uppmärksammat i media.

Isah Rakeem vittnar om att det snarare var ett 40-tal personer som protesterade under invigningen.

– Det var Oslo Queer som tog initiativet, men det var fler som protesterade. Några buade, men framför allt var det en fredlig och tyst markering där Hornes citat skrivits på papper som hölls upp.

Från svenskt håll har stark kritik riktats mot Hornes deltagande. Förbundsordförandena för RFSL och RFSL Ungdom, Ulrika Westerlund och Gisela Janis, gick i fredags ut med ett pressmeddelande där de skrev att de såg Hornes invigning av EuroPride i Oslo som ”djupt problematisk” och valde att därför att bojkotta invigningen.

– Men det ska inte behövas att en organisation som RFSL kritiserar för att arrangörerna ska lyssna, säger Isah Rakeem. Det borde räcka med att vi i Norge gör det.

Fakta: 

EuroPride i Oslo

  • Arrangeras 20–29 juni.
  • Pride House hölls först på Litteraturhuset och sedan i Kulturhistoriska museets lokaler. Pride Park håller till på Rådhusplatsen.
  • Detta är andra gången EuroPride hålls i Oslo. Förra gången var 2005.
  • EuroPride-paraden går på lördag. Förra året deltog 12 500 i paraden och i år beräknas 15 000–20 000 delta.
ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu