Proteststorm mot Nordiskt forum | Fria Tidningen
  • Solveig Horne (i mitten) från rasistiska Fremskrittspartiet bjöds in tillsammans med de andra jämställdhetsministrarna från Norden.
Fria Tidningen

Proteststorm mot Nordiskt forum

När norska Fremskrittspartiets Solveig Horne höll sitt avslutningstal på Nordiskt forum, lämnade många salen i protest.

– De hade ett tåg att passa, säger Gertrud Åström, som tar lätt på kritiken mot arrangörerna.

Nordiskt forum, Nordens största forum för jämställdhetsfrågor, avslutades på söndagen med en bitter eftersmak. Kritiker kallar forumet för en ”exkluderande orgie i vit medelklass-cis-feminism”. Söndagen avslutades med tal av Nordens jämställdhetsministrar, där bland annat Solveig Horne, från Fremskrittspartiet deltog. Beslutet att låta henne tala på forumet, och dessutom oemotsagd, har mött en våg av kritik.

– Jag känner mig jätteupprörd, och många med mig. Det var en fruktansvärd upplevelse att tvingas höra Solveig Horne tala och inte få någon möjlighet att bemöta. Att bjuda in Fremskrittspartiet trots att de är rasistiska och transfobiska är som att förstöra hela den feministiska rörelsen, säger Zakia Khan, Interfem och ledamot för Fi i partistyrelsen.

Interfem skrev ett öppet brev redan för flera månader sedan och förklarade varför de valde att inte delta.

– Det är nästan bara vita feminister som deltagit. Forumet var etniskt rensat på allt som inte är vitt och nordiskt, säger Zakia Khan.

Gertrud Åström, en av två personer som representerade Sverige i den nordiska styrgruppen bakom forumet, har liten förståelse för kritiken.

– Jag får så otroligt många mail från personer som uppskattade forumet och som blivit stärkta i sitt arbete efter dessa dagar. De förmedlar kraft och framåtanda, säger hon.

Många människor valde att resa sig upp och gå under Solveig Hornes framförande som en protest mot henne och partiets politik. Kan du kommentera det?

– De hade tåg att passa, det var i alla fall vad människor sa till mig. Vi ville bjuda in Norges regering för att öga mot öga ställa den norska regeringen till svars.

Kritik har också riktats mot att det inte ställdes några kritiska frågor till Solveig Horne under avslutningen.

– Vi hade bjudit in norska regeringen, ingen annan. I övrigt var inte styrgruppen delaktig i planeringen kring avslutningstalen, säger hon.

Organisationer som Interfem valde att bojkotta forumet för att de anser att det var exkluderande mot exempelvis rasifierade feminister. Men Gertrud Åström märkte inte av organisationens frånvaro.

– Var de ens med? Om de inte var med kan de inte ha en åsikt, säger Gertrud Åström.

Fakta: 

Kraftiga reaktioner

Reaktionerna var kraftiga efter att Solveig Horne bjudits in att tala under avslutningen på Nordiskt forum. Kritiken på sociala medier har varit massiv – här är ett axplock av några kommentarer på Twitter:

”Rasisten och homofoben Horne inbjuden talare på #nf2014. Förklaringen sämsta möjliga: 'Det är så här verkligheten ser ut i Norden idag.'”­
– Sanna Schiller

”Att låta S Horne avsluta ‪#nf2014 var en förolämpning mot många feminister!”
– Gudrun Schyman

”Kom med få förhoppningar, åker hem sjukt förbannad. Det blev värre än jag kunnat föreställa mig.”
– Ulrica Westerlund

”Att bjuda in FrP till #nf2014 är en skam. Tack att feministisk festival fanns.”
– Stina Svensson

”Om en vecka inviger Horne Europride. Normaliseringen går förfärande snabbt!”
– Lukas Romson

ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2021 Fria Tidningen