• En plats där rasismen gror?
Fria Tidningen

SD gror ur maktlösheten på myllan

Vem röstar på SD? En fjärdedel av mina grannar, skriver Anna Maris, som bor på den skånska landsbygden och dagligen kämpar med fördomarna omkring sig.

Det är dagarna efter EU-valet. Nästan tio procent av väljarna har röstat på ett invandrarfientligt parti med rötterna i nazismen. Vilka är de här människorna, undrar kulturarbetarvännerna på facebook. De känner INGEN som röstar på Sverigedemokraterna.

Det gör jag. De är mina grannar.

Närmare bestämt en av fyra. I mitt valdistrikt röstade 25 procent på SD. Det känns sådär att vara uttalad antirasist och gift med en utlänning. Och inte vilken utlänning som helst, utan en zigenare.

Man säger så här på landet. Det är norm att kalla mörkhyade för neger och personer med funktionsnedsättning för utvecklingsstörda. Vi är kvar på femtiotalet. Det är charmigt när det är skördefest, inte riktigt lika mysigt när det är supervalår.

Det vi ser här på landet är en utarmning av allting. Vi har inga affärer i byarna längre, det finns inga jobb till våra tonåringar, kollektivtrafiken skrotades för ett par år sedan. Barnen vill till Malmö. Men man hör ständigt historier om hur det är i stan. ”Araber” i gäng som våldtar ”svenska flickor”. Ryktena går som en löpeld över det skånska landskapet. Sådana är de. Utlänningarna. Och så cirkuleras artiklarna från högerextremistiska ”nyhetssajter” på Facebook.

Många av SD-anhängarna tycker att de borde ha kommit längre i livet. Många knegar på trista jobb. De ser att allt blir dyrare samtidigt som de inte får de lönelyft som erbjuds pendlarna i stan. Klyftorna mellan rik och fattig växer. De har ingen erfarenhet av andra länder, människor eller situationer, utöver semestrar på Kanarieöarna eller i Thailand. Som små gick de i samma skola som deras barn nu går i.

Här ser man inte fullt ut vad SD står för. Man är livrädd för den marginalisering man upplever så starkt. Att inte ha någon plats i det moderna samhället. Att ”de” ska komma hit och förändra allting. Ställa krav på ”oss” som bor här om hur det ska vara. Men det här är mina grannars land och de tänker inte ge upp utan en fajt.

De vet bara inte hur. Då röstar man på SD. För att visa ”dem” vem som bestämmer. Det som är annorlunda i dag är att man inte längre behöver skämmas för de åsikter man alltid har haft men skrämts till tystnad över. Av kyrkan och av socialdemokratin. Men SD är numera ett riksdagsparti. Främlingsfientliga åsikter får stöd från högerextrema ”auktoriteter” på nätet.

Jag kan inte säga att jag förstår mina grannar. Eller förlåter dem. Jag ”tar debatten”. Jag frågar vad de har emot utlänningar. De skruvar på sig. De har inga bra svar.

Men det har jag. Svaret är att skapa trygghet för de här människorna. Att ge dem möjligheterna som tagits ifrån dem på senare år. Att bota ignorans och brist på empati med integration och fakta.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Kolag håller fäboden levande

Tillverkning av gammelost, gubbost, halloumi och smör står på schemat under tjänstgöringsveckan på Bastbergets fäbod i Dalarna.

Landets Fria

Så bemöter du rasism

Bilan Osman från stiftelsen Expo tipsar om hur du bäst diskuterar med Sverigedemokrater och andra med rasistiska idéer.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu