Israel: Domstol undersöker muren | Fria Tidningen
Fria.Nu

Israel: Domstol undersöker muren

Israel bygger en mur mot Västbanken. Murbygget strider kanske mot flera regler och många protesterar. På Västbanken har protesterna varit våldsamma.

Den internationella domstolen i Haag har börjat undersöka om muren är laglig. Om domstolen beslutar att muren är olaglig, kanske andra länder inte vill handla med Israel. De kanske bojkottar landet. Det sa Nasser Al-Kidweh i domstolen i Haag. Nasser Al-Kidweh är ledare för den palestinska delegationen. Han sa också att muren byggs på ockuperad mark, som inte tillhör Israel. Så får man inte göra, enligt regler som gäller för alla länder.

Sydafrikas vice premiärminister Aziz Pahad jämförde murbygget med Sydafrikas ockupation av Namibia 1971. Domstolen i Haag sa att Sydafrikas ockupation var olaglig. Pahad sa också att muren hindrar länderna från att sluta fred.

Människor från Israel demonstrerade utanför domstolen. De hade ställt dit en sönderbombad buss. De ville visa att muren behövs för säkerheten. På Västbanken var protesterna mot muren våldsamma. I Betlehem kastade palestinska ungdomar sten mot militären. Militären svarade med gummikulor och tårgas. Det var också våldsamma protester i städerna Abu Dis och Qalqilya. Många israeler tycker att muren är bra, men inte alla.

- Den judiska befolkningen har fått fel information eller ingen information alls, säger en man som vill vara anonym, till Sesam. Han är fredsaktivist och jude. Han har rest till Västbanken med några vänner. De protesterar mot muren tillsammans med palestinier.

-Vi måste kämpa mot muren tillsammans, säger han.

Flera länder kommer nu att säga vad de tycker om muren. Sverige tycker som EU: Israel får bygga muren, men inte på palestinsk mark.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

"Lämna oss i fred!"

SFTs Peter Leander åkte från Västbanken till Västra Jerusalem för att prata med Israeler om hur de ser på livet, rädslor och palestinier.

Fria.Nu

Även israeler diskrimineras i Israel

19 procent av Israels befolkning är palestinska araber. Denna femtedel ses som ett problem och behandlas därefter av den styrande makten, Israels regering. De israeliska palestinierna diskrimineras påtagligt inte minst ekonomiskt.

Fria.Nu

Muren blir juridisk tvistefråga

Den internationella domstolen i Haag påbörjade på måndagen en rättslig granskning av Israels "säkerhetsmur". Våldsamma protester mot muren rapporterades från Västbanken.

Fria.Nu

De kämpar utan att slå

Den lilla byn Budrus på Västbanken har valt en annan väg i kampen mot ockupationen, de har valt att slåss men inte slå.

Fria.Nu

© 2022 Fria Tidningen