Anna Maris

Krönika


Media

  • I onsdags kom beskedet att Sydsvenskan planerar köpa Helsingborgs Dagblad.
Fria Tidningen

Ett bakslag för skånsk demokrati

Utarmningen av den skånska pressen fortsätter med samgåendet mellan Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad, skriver Anna Maris.

Sydsvenskan köper Helsingborgs Dagblad. Enligt Gunilla Herlitz, styrelseordförande för Sydsvenskan är det ”en helt logisk affär på den skånska marknaden”. Pontus Bodelsson, vd för HD säger att ”detta är mycket bra för Skåne och det skapar nya möjligheter till utveckling som gynnar både läsare och annonsörer”.

När man tittar på den kvarvarande hårdbantade skånska pressen är det svårt att se hur han menar. Förra året försvann 400 journalistjobb. Skåne var en av de regioner som drabbades hårdast.

”Framtiden för dagspressen ligger i samordning på ännu fler områden än idag”, säger Gunilla Herlitz. Gör den verkligen det? De jag känner som prenumererade på både DN och Sydsvenskan har slutat med det, eftersom Bonniers ”samordnar” både resereportage och kulturartiklar, så att man får samma reportage i båda tidningarna.

Ökande upplagor av lågfrekventa nyhetsmagasin pekar på att folk visst är villiga att betala för kvalitetsjournalistik, men varför betala för journalistik som inte är värt pengarna?

När jag i dag öppnar min egen lokaltidning, Ystads Allehanda, känner jag inte längre igen mig. Nyheterna är sällan varken relevanta eller intressanta för mig (återanvända från samordnade och samägda Kristianstadsbladet och Trelleborgs Allehanda). Ofta ur ett perspektiv som inte är mitt.

När Skånetrafiken lade ner den sista busslinjen till min by och åtta andra småbyar var rubriken ”Skånetrafiken drar in nattåg”. Journalisterna på Ystads Allehanda tycktes besvikna över att de inte längre kunde åka hem med de sena tågen, till Malmö, där de är bosatta. Att hela kollektivtrafiken till nio byar på landsbygden ströps nämndes sist i artikeln.

De senaste tjugo åren har sett en ägarkoncentration och utarmning av den skånska pressen. I dag ägs Kristianstadsbladet av Gota media, som också äger Ystads Allehanda och Trelleborgs Allehanda. Geografiskt sett är det halva den skånska pressen.

Andra halvan kommer inom kort att ägas av Bonnierkoncernen, som har Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad. HD har i sin tur redan slukat Nordvästra Skånes Tidningar och täcker i dag, som enda dagstidning, hela nordvästra hörnet av regionen, från Båstad till Landskrona.

Sedan finns förstås Skånska Dagbladet, som även äger Norra Skåne, men som gjorde förlust på 45 miljoner kronor förra året. Deras lokalredaktioner har på 25 år gått från 11 stycken till 2, och frågan är hur länge de håller ut mot de två tidningsoligarkerna. Utöver det finns Skånes Fria Tidning och ETC Malmö.

Vi talar om 1,2 miljoner människor i en region där den regionala och lokala pressen har en framträdande roll i nyhetsbevakningen, eftersom en majoritet inte prenumererar på rikstidningar.

Det innebär att det finns hela kommuner som saknar en lokaltidning. Det betyder att kommunpolitiken inte längre systematiskt rapporteras, än mindre granskas (vilket den förvisso inte heller gör i många kommuner som täcks av de resursstrippade lokaltidningar som faktiskt finns kvar). Med slimmade redaktioner är det lättare att använda TT-material, pressmeddelanden och samordnat material.

Sydsvenskans och Helsingborgs Dagblads sammanslagning är ytterligare ett bakslag för skånsk demokrati. Det är varken en logisk utveckling eller något som främjar annonsörer eller läsare. Trots allt tal om tidningskrisen var Bonnierkoncernens rörelseresultat 1,7 miljarder år 2013. De enda som gynnas av sammanslagningen är koncernens aktieägare.

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu